De ce apare blocajul renal și cum se tratează

48823
1
De ce apare blocajul renal și cum se tratează - gianinagabrielasotilanefrolog20-1374504605.jpg

Articole de la același autor

Rinichiul este un organ care nu se regenerează, astfel că trebuie prevenită orice deteriorare, orice leziune care duce la instalarea insuficienței renale. Dar care sunt cauzele care duc la apariția insuficienței renale?

La această întrebare a răspuns, pentru cititorii "Cuget Liber", dr. Gianina Gabriela Șotilă, medic specialist nefrologie.

Insuficiența renală cronică este caracterizată de incapacitatea rinichilor de a-și derula funcțiile normale. Apare din cauza leziunilor organice, ireversibile, localizate fie la ambii rinichi, fie doar la unul, în caz de rinichi unic congenital sau dobândit prin transplant. Dar de ce apar aceste leziuni?

Dr. Gianina Gabriela Șotilă, medic specialist nefrologie în cadrul Clinicii Medicale MEDSTAR 2000 a explicat: "Principalele cinci cauze ale insuficienței renale cronice sunt: diabetul zaharat, hi-pertensiunea arterială, glomerulo-nefritele, bolile chistice și cauzele urologice".

Diabetul zaharat, principala cauză

Diabetul zaharat stă la baza a aproximativ jumătate din insu-ficiențele renale cronice diag-nosticate. "Nivelurile crescute ale glicemiei sanguine duc la deteriorarea vaselor sanguine din rinichi. În timp, deteriorarea rinichilor poate avansa până când ambii rinichi vor înceta să funcționeze. Riscul de apariție a insuficienței renale crește dacă pacientul are asociate diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și obezitatea (denumit sindrom metabolic)", a explicat medicul specialist.

Nu lăsați netratată hipertensiunea arterială!

A doua principală cauză este reprezentată de hipertensiunea arterială. "Netratată, aceasta poate deteriora, în timp, capilarele sanguine din rinichi, cauzând cicatri-zarea nefronilor și ducând la apariția nefrosclerozei. Rinichii devin mai mici și prezintă o suprafață denivelată. Scleroza vaselor de sânge poate duce la alterarea permanentă a funcției renale de a filtra fluide și reziduuri toxice. Dacă presiunea sanguină rămâne crescută, atunci rinichiul poate fi deteriorat semnificativ", a adăugat dr. Șotilă. Pe de altă parte, bolile renale cronice duc la creșterea presiunii sanguine, atunci când rinichiul nu mai este capabil să îndepărteze apa și sodiul din sânge. "În unele cauze, este dificil a determina dacă hipertensiunea arterială cauzează boala renală sau boala renală duce la creșterea presiunii sanguine", a subliniat medicul.

Alte cauze sunt: obstrucția căilor urinare (din cauza hipertrofierii prostatei), calculii renali, tumorile, refluxul vezico-ureteral (întoarcerea urinei dinspre vezică spre rinichi), infecții ale rinichilor etc.

Factori ce nu pot fi controlați

Există, însă, o serie de factori care favorizează blocajul renal, care nu pot fi preveniți sau controlați. Dintre aceștia, se impune să fie menționați:

r vârsta - rinichii încep să scadă în dimensiuni după vârsta de 35 de ani, iar până la 80 de ani rămâne funcțională doar circa 30% din masa lor.

r rasa - rasa caucaziană și cea afro-americană sunt mai predis-puse la blocaj renal.

r sexul - bărbații au risc mai mare de a dezvolta blocajul renal, decât femeile.

r istoricul familial - acesta este un factor de risc atât în dezvoltarea diabetului zaharat cât și a hiper-tensiunii arteriale.

În concluzie, dacă vă știți bolnavi de afecțiunile enumerate mai sus sau aveți în familie persoane suferinde, efectuați periodic analize medicale și investigații pentru a afla, din vreme, dacă există riscul unui blocaj renal. În cazul în care insuficiența renală este avansată, singurele soluții rămân dializa sau transplantul de rinichi.

Comentează știrea

nedelcu maria
6 septembrie 2017
blocaj renal la rinichi

Bună seara am si eu o problema cu burta ma doare îngrozitor de rau nu pot urina aproape deloc si urinez cu sânge si ma doare la urinare a dor si rinichi si am gretuti

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 23 Iulie 2013
Stire din Sănătate : Dieta anti-celulită
Marţi, 23 Iulie 2013
Stire din Sănătate : Trei alimente care  ne binedispun
Luni, 22 Iulie 2013
Stire din Sănătate : Seminar de urgență SMURD
Pagina a fost generata in 1.5698 secunde