De ce apare durerea în gât și cum trebuie tratată

5107
De ce apare durerea în gât și cum trebuie tratată - durerigat-1318260886.jpg
Resimțiți disconfort sau o senzație de iritație la nivelul gâtului, ce se agravează atunci când înghițiți, ori cel mic se plânge de aceste simptome? Astfel este caracterizată durerea în gât, iar mulți consideră că apare numai în cazul unei faringite. Medicii susțin contrariul: durerea în gât poate să aibă diverse cauze, ceea ce înseamnă și o abordare diferită.

Toată lumea a resimțit, la un moment dat, dureri la nivelul gâtului. Cea mai frecventă cauză a acestora este faringita (inflamația faringelui), asociată unei infecții virale, precum gripa sau răceala. Nu înseamnă, însă, că este și singura. Medicii atrag atenția că pot exista diverse motive din cauza cărora apare durerea, iar formele ei diferă în funcție de acestea. Concret, durerile în gât pot fi resimțite precum un disconfort sau o senzație de zgârietură în gât la înghițire sau în timpul vorbirii. De asemenea, pot să apară precum o uscăciune a gâtului, răgușeală sau o voce înfundată.

De asemenea, aceste dureri pot fi însoțite și de alte simptome: febră, frisoane, tuse, rinoree, strănut, dureri musculare, greață și vărsături.

Boli care cauzează dureri în gât

Cât privește bolile care determină durerile, acestea pot fi cauzate de virusuri - răceala, gripa, mononucleoza, pojarul, varicela, crupul (boală frecventă a copilăriei, caracterizată printr-o tuse aspră). În aceste situații, durerea se va vindeca cu îngrijire la domiciliu.

Însă, dacă boala este de natură bacteriană, sunt obligatorii con-sultarea medicului și tratamentul cu antibiotice. Dintre afecțiunile bacteriene, amintim: l infecția cu streptococ - este declanșată de streptococul de grup A l tusea convulsivă - infecție contagioasă a tractului respirator l difteria - boală respiratorie gravă, rar întâlnită în țările industrializate;

Alte cauze ale durerilor în gât pot fi: alergiile - pot să fie determinate de părul de animale de companie, mucegaiuri, praf sau polen. Durerea poate fi complicată de secrețiile nazale ce pot produce inflamații la nivelul gâtului l uscăciunea aerului - se întâmplă în timpul iernii, când clădirile sunt încălzite; respirația pe gură, cauzată de congestia nazală cronică, poate avea același efect l suprasolicitarea mușchilor gâtului - acești mușchi ai gâtului pot fi suprasolicitați, precum în cazul brațelor sau picioarelor, dar din cauza tonului ridicat și a țipetelor l refluxul gastroeso-fagian - tulburare a sistemului digestiv, caracterizată prin faptul că acizii din stomac revin în esofag. Alte simptome ale acestei afecțiuni sunt arsurile la stomac, răgușeala, senzația de nod în gât l infecția cu HIV - durerea în gât și alte simptome asemănătoare cu gripa apar în stadiile incipiente ale infecției cu HIV. De asemenea, o persoană seropo-zitivă poate avea dureri în gât din cauza unor infecții secundare l cancer - tumorile de natură canceroasă ale gâtului, limbii, laringelui pot provoca dureri în gât. Alte simptome ale prezenței tumorilor pot fi răgușeala, dificultățile de înghițire, respirația zgomotoasă, nod în gât, sânge în salivă.

Tratamentul la domiciliu

Indiferent de cauza inflamației gâtului, suferinzii pot lua o serie de măsuri la domiciliu, măcar pentru a-și ameliora temporar durerile. Astfel, trebuie să se odihnească (somn suficient și pauze de vorbire), să consume multe fluide, pentru a menține gâtul umed și pentru a preveni deshidratarea, să facă gargară cu apă sărată. De asemenea, se impune consumarea unor ceaiuri fără cafeină, îndulcite cu miere, supe și să se evite factorii iritanți, precum fumul de țigară sau produsele de curățenie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2086 secunde