De ce sunt femeile mai predispuse la Alzheimer decât bărbații

465
De ce sunt femeile mai predispuse la Alzheimer decât bărbații - alzheimer-1339662350.jpg
Cel mai frecvent factor de risc genetic pentru boala Alzheimer le afectează mai mult pe femei decât pe bărbați, arată un studiu desfășurat la Facultatea de Medicină a Universității Stanford (California), arată Agerpres.ro.

La femeile care au această variantă genetică, creierul prezintă schimbări caracteristice bolii Alzheimer, vizibile înaintea manifestării oricărui simptom. Bărbații și femeile care moștenesc două copii - câte una de la fiecare părinte - ale acestei variante genetice, numite ApoE4, prezintă un risc foarte mare de a face Alzheimer. Însă această combinație genetică este rară, afectând circa 2% din populație, în timp ce 15% dintre oameni sunt purtători ai unei singure copii a genei ApoE4.

Cercetătorii au pus în evidență pentru prima oară o diferență între bărbații și femeile mai în vârstă, sănătoși, purtători ai ApoE4. În această grupă de vârstă, femeile, nu și bărbații, prezintă caracteristici ale bolii Alzheimer. Bărbații la care testele genetice au indicat prezența unei singure copii a genei ApoE4 riscă mai puțin să sufere de Alzheimer, sindrom incurabil, cu cauze nelămurite pe deplin, care afectează circa 30 de milioane de oameni din lumea întreagă.

Această descoperire poate explica de ce mai multe femei decât bărbați fac boala, spune doctorul Michael Greicius, de la Centrul Stanford pentru tulburări de memorie. La trei femei afectate de Alzheimer există doi bărbați care suferă de acest tip de tulburare neurodegenerativă, arată specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : Cum să ne menținem creierul sănătos
Marţi, 27 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : Trucuri mici, efecte mari
Pagina a fost generata in 0.4551 secunde