Dependența de telefoane, "boala" care face ravagii în rândul tinerei generații

647
2
Dependența de telefoane,

Articole de la același autor

Trăim într-o lume dominată de tehnologie foarte avansată, gadget-uri tot mai performante, proiectate să vină cât mai mult în ajutorul ființei umane, gândite și realizate astfel încât aceasta doar să apese pe un buton și să le folosească. Mare atenție, însă! Comunicarea umană nu poate fi înlocuită de niciun mesaj virtual, acesta neavând aceeași încărcătură emoțională ca cel comunicat direct. Cei care ajung să facă această confuzie vor primi reversul medaliei: izolarea socială și dependența de tehnologie!

În goana după bani, succes și informații, alegem cele mai facile mijloace de comunicare. Deși tehnologia ne este, cel puțin până la un punct, prieten de nădejde, ea ne privează de emoții, de trăiri autentice, de echilibrul relațiilor inter-umane. Când lumea virtuală o înlocuiește pe cea reală, iar emoțiile se transformă în "iconițe" transmise pe telefoane sau tablete, devenim conectați la iluzii și nu la realitate.

"Citim și folosim frecvent de pe rețelele de socializare sau diverse pagini de web mesaje de dragoste, de dor, de împlinire și realizare pentru: mamă, iubit/ă, copil, șef etc. Și iată cum, printr-o simplă căutare, treaba este ca și rezolvată. Ce se întâmplă, totuși, cu ființa umană și în mod special cu viața emoțională, social-afectivă?

Întâlnim din ce în ce mai frecvent tineri care nu socializează, care sunt singuri, oameni fără prieteni sau vedem cum, de exemplu, la terasa unui restaurant, un grup de tineri ce s-au întâlnit pentru a socializa între ei devin mai preocupați de sms-uri, mailuri sau like-uri pe facebook, decât de discuțiile firești și autentice care au creat prietenia.

Dar, întrebarea este: dacă tot ne dorim să transmitem un mesaj unei ființe dragi, pe care o prețuim, iar fiecare mesaj ar trebui să transmită exact ceea ce simțim noi față de aceea persoană, atunci de ce nu încercăm să facem un exercițiu de voință și să îi comunicăm acest lucru personal, privindu-l în ochi?", a explicat Cristina Gemănaru, psihoterapeut în cadrul Centrului de Autism "Marea Neagră".

Tehnologia, "drogul" generației actuale

Nici copiii, deși au vârste foarte fragede, nu stau departe de telefoanele inteligente, televizoare sau calculatoare. Un lucru firesc, atâta vreme cât acestea sunt utilizate ca "instrument" în educație și dezvoltare și nu pentru ca părinții să mai aibă momente de "respiro" sau ca să își vadă de treabă.

Copiii și adolescenții preocupați tot timpul să butoneze telecomanda sau telefonul inteligent al părinților sunt parte a unei generații care suferă de noi dependențe.

"Ființa umană este construită în așa fel încât, pe lângă rațiune și inteligență cognitivă, să dețină și emoții, sentimente, afecte, trăiri și impulsuri emoționale. Ce se întâmplă atunci când «new generation» apelează din ce în ce mai frecvent la rețelele de socializare sau la paginile web? Dragi părinți, copilul, adolescentul au nevoie de activități de calitate care să-i ajute să se dezvolte și să se pregătească pentru viață. Este bine să nu uitați că un părinte nu dezvoltă un profesor, inginer, medic sau brutar, ci un caracter, o persoană cu virtuți morale pozitive atât pentru el, cât și pentru lumea în care trăiește.

Abandonarea copilului în fața unei tablete sau oricărui alt gadget nu este o soluție benefică pentru el și dezvoltarea lui.

Abandonarea în fața calculatorului duce la comportamente adictive în viitor și dezvoltarea unor caractere lipsite de empatie față de mediul și oamenii din jurul lor.

Limitați timpul petrecut de copil în fața acestor gadget-uri și oferiți, în schimb, timp de calitate petrecut împreună", a completat specialistul.

Comentează știrea

Autistul
14 februarie 2015
Lume de vise

Urcati va intr un tren si veti constata ca aproape 90 % din tineret mandria tarii ,au telefonul in fata si castile infundate in urechi...traiesc in lumea lor!!!....cand dau de realitate ,nu stiu cum sa reactioneze..

Anonymous miss
16 februarie 2015
.

Va contrazic. Stim cum sa reactionam, faptul ca ne gasiti de cele mai multe ori cu teleofnul in mana nu inseamna ca traim o viata virtuala. Este doar un dispozitiv prin care putem comunica si prin care ne putem informa. Inca mai stim sa tinem o carte in mana sau sa socializam iesind in parc. Ce sa mai zicem de oamenii d varsta parintilor care au inceput sa achizitioneze smartphonuri, sa isi creeze conturi de facebook...sa dea likeuri si commenturi. Eu cred ca tehnologia pe toti ne-a furat un pic.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Februarie 2015
Stire din Tehnologie : Mark Zuckerberg, donatie record
Pagina a fost generata in 0.6978 secunde