Dializa peritoneală - o modalitate de a trata insuficiența renală la domiciliu

4924
Dializa peritoneală - o modalitate de a trata insuficiența renală la domiciliu - 8afb600704471af17fe6155404d412c9.jpg

Articole de la același autor

Pentru a putea supraviețui, bolnavii diagnosticați cu insuficiență renală (afecțiune caracterizată prin diminuarea capacității rinichilor de a filtra și de a elimina reziduurile din sânge) trebuie să facă, zilnic, dializă. Dr. Liliana Tuță, medic specialist în nefrologie, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, ne-a spus că aceasta este o metodă terapeutică, prin care sunt eliminate din organismul pacientului toxinele, sărurile și excesul de apă, dar și prin care sunt menținute la un nivel corespunzător substanțele chimice din sânge, precum potasiul și sodiul, sau este controlată tensiunea arterială.

Funcția rinichilor, preluată de dializă
În cazul pacienților cu insuficiență renală acută, dializa este de ajutor în refacerea rinichilor. Pentru cei în cazul cărora afecțiunea s-a cronicizat, dializa devine indispensabilă, pentru tot restul vieții.
Potrivit specialistului, dializa este de două tipuri: hemodializă - când bolnavul este conectat la un "rinichi artificial", denumit hemodializor, prin care este trecut sângele și filtrat, pentru eliminarea toxinelor -, și dializă peritoneală - când este folosit în procedura terapeutică peritoneul, membrana care căptușește cavitatea abdo-menului și acoperă organele, iar sângele este curățat fără a mai fi scos din organism.
"În străinătate, 70% dintre bolnavi fac dializă peritoneală și 30% hemodializă, care presupune deplasarea la spital sau la un centru de tratament o dată la două zile. În țara noastră, proporția este invers. Trebuie un anumit grad de intelect, de pregătire, pentru a putea face dializă prin peritoneu, trebuie asigurată și respectată igiena proprie și a mediului înconjurător", ne-a declarat specialistul. Din acest motiv, bolnavii sunt speriați de ideea de a face dializa singuri, la domiciliu și preferă să rămână fideli hemodializei.

Ce înseamnă dializă peritoneală
Cât privește modalitatea de efectuare a dializei, medicul a explicat: "În cavitatea peritoneală este introdus, printr-o intervenție chirurgicală, un tub de plastic, numit cateter, prin care este introdus lichidul de dializă. Soluția intră în contact cu sângele prin arterele și venele care irigă peritoneul și cavitatea abdominală".
Membrana peritoneală funcționează precum un filtru. Lichidul special, numit dializant, este introdus prin cateter în peritoneu, unde rămâne până la șase ore, timp în care ajută la eliminarea produșilor toxici. După expirarea intervalului de timp, soluția încărcată cu toxine este drenată, iar peritoneul este înlocuit cu dializant proaspăt.
Elena Naciadis, în vârstă de 38 de ani, este unul dintre puținii pacienți constănțeni care efectuează dializă peritoneală la domiciliu. Pentru că abdomenul îi este plin în permanență de lichidul care îndeplinește funcția rinichilor, este confundată adesea cu o gravidă. "Arăt de parcă aș fi gravidă, din cauză dializantului. Ședința durează jumătate de oră și o repet la fiecare șase ore. Trebuie să am grijă în permanență, să nu se infecteze locul pe unde este introdus cateterul", ne-a spus pacienta.

Risc de infecție
De altfel, riscul de infecție este unul dintre dezavantajele acestei metode de dializă și apare în momentul manevrării cateterului pentru introducerea și extragerea lichidului din cavitatea peritoneală. Locul de implant al cateterului trebuie îngrijit zilnic, curățat cu apă și săpun bactericid, cu soluții iodate, iar apoi pansat.
Când nu este folosit, partea din cateter aflată în exteriorul corpului este acoperită cu un pansament sau un brâu, iar cateterul este astupat.
În prezent, în județul Constanța sunt peste 200 de pacienți cu insuficiență renală cronică dializați și cei mai mulți preferă hemodializa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2611 secunde