Distracția medicilor de familie ține Urgența în priză

504
Distracția medicilor de familie ține Urgența în priză - medicidefamilieurgenta-1312217416.jpg
Medicii din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța abia au timp să-și tragă sufletul. Zilnic trec pragul unității aproape 500 de pacienți, cu probleme de sănătate banale, ce ar putea fi rezolvate la medicul de familie, fără stres și ore pierdute într-o sală de așteptare. Conducerea spitalului îi acuză însă pe doctorii de familie că pleacă în concedii și își lasă

de izbeliște bolnavii.

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) este un aflux continuu de pacienți. Este vară, litoralul este plin de turiști, astfel că numărul mare de solicitări ar fi justificat. Sunt prea mulți, chiar și pentru această pe-rioadă, susțin însă cadrele medi-cale, mai ales că majoritatea nu sunt turiști care au suferit un accident, ci constănțeni ce ar putea la fel de bine să ceară ajutorul medicilor de familie. "Turiștii vin cu probleme serioase, cu accidente, cu entorse sau probleme cauzate de soare. Dar nu sunt mulți. Din contră, ajung la Urgență foarte mulți din Constanța, din județ și din municipiu. Vin și de două sau trei ori pe lună, de zici că vin la control în UPU", ne-a declarat dr. Rodica Tudoran, medic-șef al unității. "Am consultat, de exemplu, o bătrână de peste 80 de ani, care a venit la noi plângându-se că o dor oasele. Astăzi (n.r. - ieri) a venit un tânăr de 20 de ani, pentru că avea temperatură. Un altul a venit cu o infecție urinară veche de trei săptămâni. Iar astfel de cazuri sunt foarte multe", a continuat specialistul.

Medicul de familie poate fi consultat și telefonic

Chestionați cu privire la motivele pentru care nu au căutat ajutorul la medicul de familie, bolnavii răspund invariabil că nu l-au găsit la cabinet. "E drept că sunt unii care nici nu trec pe acolo, dar susțin astfel. Dar nu cred că mint cu toții. Adevărul este undeva la mijloc; fie nu îl găsesc pe medic, fie află că trebuie să se programeze și nu mai vor să aștepte. Sunt însă și medici conștiincioși, care își urmăresc așa cum trebuie pacienții înscriși pe liste. Bolnavii merg mai întâi la ei, primesc un tratament, dar boala se agra-vează. Atunci vin la Urgență și procedează corect! Dar vin însoțiți de medicii de familie, fapt ce este de apreciat", a afirmat dr. Tudoran.

Dr. Dan Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța, consideră că principala explicație pentru afluxul ridicat este "plecarea în concediu a medicilor de familie".

Pe de altă parte, a adăugat șefa Urgenței, "pacienții nu sunt obișnuiți nici măcar să-și sune medicul de familie, pentru a-i cere un sfat medical, deși au acest drept".

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate susțin că medicii de familie au obligația să aducă o înștiințare înainte de a-și lua liber și să menționeze și numele celor care le țin locul în zilele respective. În acest mod, bolnavii nu rămân nesupravegheați.

Cu toate acestea, angajații CJAS nu au putut să precizeze câți doctori sunt, în momentul de față, în concediu medical, subliniind că nu se ține o astfel de evidență și nici nu au informații că ar lipsi locțiitorii de la cabinete.

Urgența nu rezolvă toate durerile!

Majoritatea constănțenilor preferă să sune la Ambulanță și să fie transportați la Urgență, decât să meargă la consultații în ambulatoriu. Este mai ieftin (la Urgență sunt tratați gratuit, în vreme ce pentru un specialist trebuie să scoată din buzunar până la 200 de lei pentru o consultație) și, cred ei, mai eficient.

Dr. Rodica Tudoran atrage atenția că este o concepție greșită, de pe urma căruia bolnavii pot să ajungă să aibă de suferit. "Pacienții greșesc atunci când cred că ajungând la Urgență își rezolvă orice problemă de sănătate. Nu este așa! Noi putem să le tratăm doar problema medicală urgentă, dar nu le facem toate analizele, pentru că nu avem posibilitatea. În schimb, medicii de asistență primară și cei din ambulatorii au posibilitatea de a-i trimite la alte tipuri de investigații, mai complexe", a afirmat medicul.

Dar constatând că medicii de urgență nu le-au depistat alte boli decât cele pentru care s-au prezentat, pacienții ajung la concluzia că în rest sunt sănătoși tun și nu mai merg la consultații. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3279 secunde