Durerile de sâni apar predominant în perioada premenstruală

269
Durerile de sâni apar predominant în perioada premenstruală - dureridesani2-1633026651.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, durerile de sâni nu înseamnă, neapărat, că sunteți și bolnave. Specialiștii spun că mastalgia, adică durerea de sâni este resimțită mai ales în timpul sindromului premenstrual. Menstruația este influențată de mulți factori diferiți, dar, înainte de toate există o relație strânsă între durerile de sâni și ciclul menstrual.

Aproximativ 70% dintre femei au experimentat-o la un moment dat în viață. De obicei, durerea la nivelul sânilor apare în a doua jumătate a ciclului menstrual (după ovulație, cunoscută sub numele de faza luteală) și dispare la începutul perioadei menstruale. În timpul ciclului menstrual, au loc modificări hormonale, când nivelurile de estrogen ajung la vârf, la ovulație, iar acest lucru determină o creștere a canalelor galactofore.

Progesteronul atinge nivelul maxim câteva zile mai târziu (ziua 21). Acest lucru determină mărirea lobilor sânilor, ajutând la formarea celulelor care sunt pregătite pentru producerea laptelui. Modificările hormonale care apar în această fază provoacă inflamații, umflături și sâni măriți, ceea ce este adesea dureros. De asemenea, dacă femeia rămâne gravidă (ceea ce menține ridicat nivelul de progesteron), sânii vor rămâne umflați.


Cum spuneam, durerea de sâni este legată, în principal, de sindromul premenstrual, dar și de modificările benigne ale sânilor (de exemplu, boala fibrochistică a sânului). Deși acestea sunt cele mai frecvente cauze, există și alți factori de risc, cum ar fi urmarea unei diete bogate în grăsimi, consumul prea mare de cofeină, ciocolată ori anumite medicamente.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8723 secunde