Durerile de spate, înlăturate prin inserarea de discuri spinale sintetice

273
Cercetătorii americani au realizat discuri spinale sintetice care ar putea reprezenta un tratament extrem de eficient împotriva durerilor de spate. Oamenii de știință de la Uni-versitatea Cornell din New York au construit aceste discuri astfel încât să absoarbă șocurile și să se comporte exact ca inelele circulare naturale din coloana vertebrală.
Deocamdată, ele au fost testate doar pe animale, folosindu-se celule recoltate de la oi, dar cercetătorii americani consideră că această metodă va putea fi folosită în curând și pe pacienți umani.
Medicul Lawrence Bonassar, expert în inginerie biomedicală, consideră că primele teste pe pacienți umani ar putea să înceapă peste circa 10 ani, când tehnologia care folosește țesuturi umane va cunoaște o utilizare mai largă în comparație cu perioada actuală.
Numărul celor care suferă de dureri de spate s-a dublat în ultimii 40 de ani. Boala degenerativă a discurilor spinale, care se ma-nifestă prin uzarea cartilajelor dintre vertebrele spinale, afec-tează majoritatea persoanelor de peste 50 de ani.
În cazurile cele mai severe, discurile avariate sunt extirpate printr-o operație complicată, iar vertebrele sunt "sudate" între ele folosindu-se tije, clame și alte dispozitive pentru a stabiliza coloana. Însă perioada de convalescență durează multe luni și vindecarea nu este niciodată completă și satisfăcătoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7066 secunde