Evitați tulburările intestinale printr-o alimentație corectă

361
Evitați tulburările intestinale printr-o alimentație corectă - 2dbe71e79bd590ad94a00e0253c9ebdc.jpg
Printre cele mai frecvente complicații ale patologiilor cronice se numără tulburările intestinale, se menționează în Ghidul Pa-cientului 2010. Aceste probleme pot fi depășite prin adoptarea dietei optime, dintr-o hidratare consecventă și, dacă este cazul, prin urmarea unui tratament cu antibiotice.
Tulburările de tranzit intestinal sunt extrem de des întâlnite - la bolnavii cronici, la persoanele care călătoresc mult, la cele care nu respectă igiena alimentației. De altfel, studiile Organizației Mondiale a Sănătății arată că infecțiile intestinale constituie a doua cauză de morbiditate și mortalitate din lume.

Cauzele diareii
Aceste tulburări se manifestă prin durere în partea inferioară a abdomenului, balonare după masă, eliminare excesivă de gaze, stomac zgomotos și, cel mai important, diaree sau constipație.
Diareea este declanșată de consumul de apă sau alimente contaminate cu bacterii (Salmonella, Shighella sau Ecoli), de intoleranța alimentară sau de afecțiuni in-testinale inflamatorii, precum colonul iritabil. Cel mai frecvent, diareea este provocată de Rotavirusul, motiv pentru care, în special în cazul copiilor, se impune evitarea alimentelor fără termen de valabilitate clar, spălarea mâinilor cu apă și săpun și respectarea igienei alimentației.

Constipația poate fi prevenită
La polul opus, constipația poate fi evitată printr-o dietă potrivită. Astfel, alimentația trebuie să conțină suficiente fibre pentru un scaun moale. Sunt recomandate fructele - merele, perele, cireșele, dar și legumele precum varza, morcovii, țelina sau spanacul. În schimb, cei care suferă de această disfuncție intestinală trebuie să renunțe la brânzeturi, înghețată și carne, la pâinea prăjită și mai ales la produsele de tip fast-food sau semi-preparate. Acestea forțează intestinul să lenevească și întârzie evacuarea. De ajutor sunt, de asemenea, sucurile de fructe, supele și ciorbele din legume proaspete și ceaiurile. Nu uitați, bineînțeles, de iaurtul care vă va fi de ajutor!
Tratamentul cu antibiotice se impune în cazul bolilor intestinale. Substanța activă din produsele farmaceutice prescrise de medici este rifaximina, cu un spectru de acțiune larg, fiind utilă în infecțiile cu germeni Gram-pozitivi, dar și Gram-negativi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4861 secunde