Feriți-vă copiii de boala mână- picior- gură! Spălați-i cât mai des pe mâini!

694
Feriți-vă copiii de boala mână- picior- gură! Spălați-i cât mai des pe mâini! - boalamanagurapicior-1533802069.jpg

Articole de la același autor

Una dintre afecțiunile care sunt extrem de frecvente în sezonul estival este boala mână- picior- gură. Din păcate, pentru aceasta, susțin specialiștii, nu există prevenție prin vaccin sau tratament cu antivirale și antibiotice. Așa că, părinților nu le mai rămâne decât să fie îndeajuns de atenți la igienă. În plus, se poate administra medicația necesară pentru durere (fie local sub formă de gel pentru afte, fie pe cale generală).


Cum se manifestă boala? Potrivit dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, boala se prezintă sub forma unor dureri în gât sau la nivelul cavității bucale, stare generală modificată, febră moderată, erupție specifică. În prima fază, spre exemplu, leziunile apar la nivelul palatului dur, moale, pe limbă, leziunile progresând rapid spre vezicule foarte dureroase, care se sparg și devin apoi înconjurate de un halou roșu. Același tip de leziuni apar și în palme, plante și uneori chiar și în zona genitală. 
Cum se răspândește boala? Modalitatea de transmitere este cel mai frecvent calea digestivă, iar cel mai frecvent boala se întâlnește vara. De obicei, contaminarea se produce în cadrul colectivităților (creșele), acolo unde este aglomerație (copiii în parc, în locuri de joacă indoor) și nu numai. 


"Incubația este, de obicei, de până la o săptămână, iar contagiozitatea este extrem de mare. Modalitățile de transmitere sunt calea fecal-orală (obiecte contaminate, dar și direct), prin contact cu fecalele. Îmbolnăvirea se produce și prin intermediul salivei sau a secrețiilor respiratorii (prin strănut, de exemplu) de la o persoană bolnavă sau în perioada de incubație. Copilul este contagios atâta vreme cât are simptomatologie. Odată cu dispariția simptomatologiei nu este recomandat să mai rămână izolat la domiciliu, dar este de dorit păstrarea unei igiene riguroase", a explicat medicul. 


Aceste aspecte sunt extrem de importante și în prevenție. Nu mai amintim de spălatul pe mâini înainte și după folosirea toaletei, ștersul cu prosop de hârtie, care se aruncă sau prosopul personal ori folosirea paharului propriu. 


Spălatul pe mâini este un ritual și nu poate fi înlocuit niciodată de folosirea dezinfectantelor. 
"Apa și săpunul sunt cele mai bune dezinfectante care există. Întotdeauna jucăriile de la locurile de joacă sunt sursă de microbi, nu trebuie băgate în gură, iar jucăriile proprii cu care intră și alții în contact este bine să fie spălate", a adăugat dr. Costache.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8917 secunde