Fumatul a fost, este și va rămâne o importantă problemă de sănătate publică

268
Fumatul a fost, este și va rămâne o importantă problemă de sănătate publică - fumat-1494325554.jpg

Articole de la același autor

Există foarte multe studii, în special făcute în SUA, cu privire la toxicitatea țigărilor electronice, iar cele mai multe au demonstrat faptul că acestea sunt mai puțin nocive decât cele clasice, spune dr. Elvis Florian Firoiu, medic specialist pneumolog la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila".


"Fumatul a fost, este și va rămâne o importantă problemă de sănătate publică. Pe lângă bolile pulmonare pe care le poate provoca (bronșita cronică, BPOC, cancer pulmonar, exacerbarea astmului bronșic etc.), fumatul este un factor de risc pentru multe alte afecțiuni: hipertensiune arterială, ateroscleroză, boală cardiacă ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral, ulcer gastro-duodenal, diverse cancere (inclusiv din sfera ORL, renal, pancreatice etc.), ca să nu mai vorbim de carii dentare, cefalee, stigmatizare socială", atrage atenția medicul.


Dr. Florian Firoiu amintește că, în 2003, a apărut țigara electronică, o invenție a lui Hon Lik, un farmacist chinez, ca metodă pentru renunțarea la fumat.


"Această metodă folosește vapori care conțin nicotină, spre deosebire de țigara clasică, ce folosește combustia pentru eliberarea nicotinei. Această metodă de fumat a devenit rapid populară în întreaga lume, fiind folosită fie ca alternativă la țigara clasică, fie ca metodă de renunțare la fumat. În raportul publicat de OMS, în 2014, se afirmă că nu există suficiente date care să susțină eficiența superioară a țigărilor electronice ca mod de renunțare la fumat comparativ cu metodele clasice. În SUA, s-a efectuat un studiu, între 2010 — 2011, care arată o creștere marcantă a fumătorilor de țigară electronică comparativ cu țigara clasică. Un studiu randomizat din Noua Zeelandă, realizat între 2011 — 2013, a avut rezultate similare în renunțarea la fumat, atât prin folosirea țigării electronice, cât și a plasturilor cu nicotină", arată dr. Firoiu. 


Sursa: agerpres.ro




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3302 secunde