Gerul v-a tulburat nervii?

236
Tulburarea afectivă sezonieră este predominant întâlnită în cele mai întunecate luni ale anului: decembrie, ianuarie și februarie, atunci când soarele este foarte scump la vedere. Simptomele includ depresie moderată sau severă, somn prelungit, energie scăzută, poftă pentru carbohidrați și îngrășare, nivelurile scăzute de lumină ducând la o producție sporită de melatomină. Nu vă îngrijorați, neurologii au câteva recomandări pentru depășirea acestor situații.

Înveseliți-vă

Faceți tot ce puteți pentru a crește cantitățile de lumină naturală din camera dumneavoastră. Mențineți perdelele și jaluzelele deschise. Dacă ramurile copacilor blochează lumina la fereastră, tăiați-le. Într-o cameră care este umbrită tot timpul, luați în considerare posibilitatea instalării unui luminator, în special în bucătărie sau sufragerie, unde vă petreceți cea mai mare parte a timpului.

În zilele de iarnă, mergeți la o plimbare afară. Chiar dacă lumina solară de iarnă nu are aceeași intensitate ca aceea din timpul verii, o doză de lumină solară adevărată este mult mai eficientă decât becurile din casă. O plimbare de o oră, ziua, iarna este la fel de eficientă ca o plimbare de două ore și jumătate sub iluminat artificial. Planificați-vă cea mai lungă vacanță în timpul lunilor de iarnă și mergeți într-un loc cu climat cald și însorit dacă este posibil. Doar una sau două săptămâni de evadare din iarna posomorâtă pot oferi mult dorita ameliorare a simptomelor de tulburare afectivă sezonieră.

O plantă antigriji

Pentru a vă îmbunătăți starea de spirit, luați o capsulă de 300 mg de sunătoare de trei ori pe zi, această plantă având un efect antidepresiv moderat. Nu combinați sunătoarea cu terapia cu lumină, căci riscați să vă afectați ochii și pielea. Nu luați planta cu medicamente antidepresive. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4467 secunde