Gingivita - primul pas către pierderea dinților

599
Gingivita - primul pas către pierderea dinților - d567599ada737818602e396d2ffe56ac.jpg
Problemă dentară frecventă, gingivita poate fi tratată foarte simplu, prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului. La fel, menținerea unei igiene orale este extrem de importantă. Această afecțiune nu trebuie ignorată, căci în timp poate duce la parodontită și la pierderea dinților.

Gingivita este caracterizată de modificarea culorii, texturii și conturului țesutului gingival, fie parțial, fie pe întreaga circumferință a dintelui.
Primele semne ale instalării afecțiunii sunt, potrivit dr. Andreas Buzoiu, "modificarea discretă a culorii și tendința de sângerare din șanțul gingival". În timp, gingia capătă o culoare roșiatică-violacee și sângerează la orice lezare ușoară, la periaj sau din cauza unor alimente dure.
Afecțiunea este cauzată de acțiunea bacteriilor, prezente în așa numita placă bacteriană. "Dacă placa rămâne în vecinătatea gin-giei, va duce inevitabil la un răs-puns inflamator", a mai arătat specialistul.
Prin urmare, cel mai bun tratament împotriva gingivitei este igiena dentară strictă, îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului. Se impune cel puțin o vizită la șase luni, la medicul stomatolog, pentru curățarea dinților și pentru un control de rutină. Problema medicală nu trebuie ignorată, chiar dacă simptomele nu jenează prea mult. Consecințele ulterioare nu sunt plăcute. "Dacă tratamentul gingivitelor nu este realizat corect, acestea evoluează spre o parodontită marginală cronică profundă, finalizată cu pierderea dinților. Totul stă în comportamentul individual al fiecăruia", a mai arătat medicul.
Parodontita (sau paradontoza, cum mai este cunoscută) reprezintă inflamația țesuturilor care susțin dinții, leziunile cauzate sunt ireversibile, iar simptomele care îi dau de gol prezența sunt: miros neplăcut, atât dimineață, cât și în timpul zilei, "dezvelirea" rădăcinilor dinților, sângerare, sensibilitate exagerată a dinților la diferențele de temperatură etc.
Boala poate fi tratată, inclusiv pentru intervenții chirurgicale pentru extirparea țesuturilor afectate și pentru sterilizarea și sigilarea pungilor paradontale, astfel încât să nu mai evolueze afecțiunea. Esențial este ca pacientul să se prezinte la medicul stomatolog înainte de a începe să-și piardă dinții.
Prevenția rămâne, însă, soluția cea mai ieftină și mai puțin traumatizantă. Adică practicarea unei igiene orale zilnice, care să includă apă de gură cu substanțe ce acționează împotriva bacteriilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3525 secunde