Gonartroza, dușmanul persoanelor în vârstă

241
Gonartroza, dușmanul persoanelor în vârstă - gonartroza3-1555317460.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, gonartroza, care este o afecțiune articulară degenerativă, localizată la nivelul genunchiului, este întâlnită la persoanele trecute de prima tinerețe. Spre ghinionul lor, ea este mai frecventă la femei și poate fi de cauză primară sau secundară. 


Afecțiunea se caracterizează prin uzura continuă a cartilajului articular care determină apariția durerii și intensificarea ei pe măsura trecerii timpului.




Dacă la început durerea nu se resimte foarte puternic, aceasta se va accentua odată cu trecerea timpului. De regulă, ea apare la primele ore ale dimineții sau după o perioadă mai lungă de inactivitate articulară, devenind tot mai stresantă la urcatul și coborâtul scărilor. Din păcate, durerea devine cronică, dar nu constantă ca intensitate, cu exacerbări declanșate de suprasolicitarea articulației. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi ar trebui să fie mai atent atunci când vine vorba despre propria sănătate. Ca urmare, limitarea progresivă a amplitudinilor mișcărilor articulare este un alt semn clinic care scade calitatea vieții pacientului cu gonartroză. Inițial, aceasta apare dimineața și ulterior interferează cu desfășurarea normală a activităților uzuale, casnice, de deplasare. Modificările intraarticulare se răsfrâng și asupra complexului musculo-ligamentar al genunchiului, apărând în timp hipotrofii musculare, instabilitate articulară și tulburări de echilibru neuromuscular care, în stadii avansate, pot fi factori care cresc frecvența căderilor de la același nivel și implicit a riscului de producere a fracturilor.


Mai grav, durerea articulară se asociază în timp cu tumefacții repetate ale genunchiului, cu senzații de blocaj articular, cracmente (zgomote) articulare și deformare vizibilă clinic și radiologic. Diagnosticul imagistic este cel radiologic, stabilind diagnosticul pozitiv, gravitatea și localizarea artrozei. De asemenea, leziunile articulare pot determina apariția leziunilor meniscale degenerative evidente la examinarea RMN. În prezent, există studii care au găsit chiar corelare semnificativ statistică între gradul artrozei și prevalența leziunilor meniscale. 


Obezitatea vă distruge genunchii


Specialiștii sunt de părere că obezitatea are mare legătură cu apariția gonartrozei, existând studii care au raportat o creștere cu aproximativ 30% a riscului de apariție a acestei patologii. De asemenea, există studii care au descris creșterea de aproximativ trei ori a riscului de apariție a durerii de genunchi la pacienții obezi de peste 50 ani. De-a lungul anilor, s-a confirmat legătura directă între asocierea scăderii în greutate cu efectuarea de exerciții fizice și scăderea durerii cu îmbunătățirea funcției articulare, programul de exerciții fizice fiind parte componentă a schemei terapeutice la pacienții supraponderali sau obezi care suferă de gonartroză. Așadar, orice deviere, moștenită sau dobândită, de la axul normal de aliniere a membrului pelvin va afecta distribuția presiunilor la nivelul genunchiului cu apariția gonartrozei. 


Cum debutează boala? Pe măsură ce corpul îmbătrânește, articulațiile încep să se uzeze și ele. În primele săptămâni, oamenii întâmpină dificultăți la urcatul și coborâtul scărilor sau atunci când încearcă să îndoaie genunchiul. Din nefericire, durerea devine tot mai persistentă și nu dispare nici după folosirea antiinflamatoarelor. Acestea sunt primele semne ale gonartrozei sau artroza genunchiului, cum i se mai spune. "Gonartroza este mai frecvent întâlnită la femei, pentru că, după menopauză dispare protecția hormonală și apare o distrucție mai rapidă a cartilajului. În cazul persoanelor diagnosticate cu gonartroză se poate face o artoplastie totală, cu proteză de genunchi, după care recuperarea este imediată, pacientului permițându-i-se să meargă din nou. Un lucru trebuie menționat și anume că protezele care sunt montate în timpul intervențiilor chirurgicale au o anumită durată de viață. De cele mai multe ori, ele se pot deteriora după 10-15 ani, când trebuie înlocuite cu altele", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Erdin Borgazi, medic specialist ortoped. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8564 secunde