Gripa porcină afectează celulele pulmonare de profunzime

276
Gripa porcină afectează celulele pulmonare de profunzime - 36a1c366bf2be376685c6ae023e666fd.jpg
Noul virus gripal AH1N1 are capacitatea de a infecta celulele aflate la un nivel profund în interiorul plămânilor, contribuind la creșterea severității acestei maladii, se menționează într-un studiu publicat în revista Nature Biotechnology.
Virușii gripali pătrund în celule și se fixează de anumite molecule, denumite receptori, amplasați pe pereții externi ai celulelor. Elementul de ancorare al virusului și receptorul sunt comparate de oamenii de știință cu un sistem alcătuit dintr-o cheie și o broască de ușă. Unii viruși nu "deschid" decât câteva celule, însă alții sunt capabili să infecteze o varietate largă de celule. Odată intrat în celulă, virusul începe să se multiplice. Virușii sezonieri gripali se fixează aproape exclusiv de celulele situate la nivelul nasului, gâtului și căilor aeriene superioare, antrenând simptome caracteristice gripei, cum ar fi durerile de gât sau tusea seacă.
Potrivit noilor cercetări, efectuate de dr. Ten Feizi, de la Imperial College din Londra, virusul gripei porcine se fixează pe o gamă mai mare de receptori și poate să infecteze celulele situate la un nivel mult mai profund în plămâni. Astfel, este declanșată o infecție pulmonară mult mai severă.
Trebuie menționat, de asemenea, că epidemiologul francez Antoine Flahaut, care a publicat la sfârșitul lunii august primele date științifice despre virulența noii rădăcini de virus, estima că mortalitatea directă cauzată de sindromul respirator acut sever, generat de acest virus, va fi de 100 de ori mai ridicată, com-parativ cu gripa sezonieră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 15 Septembrie 2009
Stire din Sănătate : Se înmulțesc depresivii
Pagina a fost generata in 1.7261 secunde