Hemodializa este greu de suportat dar salvează vieți

1119
Hemodializa este greu de suportat dar salvează vieți - dializa-1350490585.jpg
Problemele insuficienței renale au ca surse o serie de boli autoimune, care produc complicații și care aduc pacientul la centrul de dializă. Lipsa investigațiilor, a controalelor de rutină și a analizelor recomandate pentru monito-rizarea sănătății, cresc incidența afecțiunilor renale. Medicii averti-zează că dieta este printre factorii decisivi care stabilesc calitatea vieții unui pacient dializat și care prelungesc durata de viață. Această afecțiune nu este o boală în sine, ci o complicație produsă de un dezechilibru al funcției unui organ. Printre bolile generice care produc aceste complicații se numără diabetul, piatra la rinichi, infecțiile, sau bolile genetice. 


Viața unui bolnav care a căpătat insuficiență renală cronică se schimbă din momentul în care acest diagnostic este stabilit. Odată cu tratamentul, se impun reguli stricte care vizează atât alimentația, cât și stilul de viață. Prioritare sunt restricțiile alimentare, care influențează componen-ța sângelui. Astfel, pacienții au restricții la sare, la alimentele bogate în fosfor și potasiu și restricții hidrice, adică la apă.

Pe lângă o monitorizare strictă, asupra întregului organism și a funcțiilor acestuia, pacienții bat drumul către centrul de dializă de trei ori pe săptămână. Nu mai puțin de patru ore durează o ședință de hemodializă, moment în care sângele pacientului este "spălat" de substanțele care afectează rinichii. O viață legată de aceas-tă procedură, fără de care starea de sănătate se poate degrada simțitor.

Metodele de terapie sunt individualizate

Insuficiența renală are mai multe stadii sau grade ale bolii. De la gradele 1 la 3, starea pacientului poate fi ameliorată și stabilizată prin tratament medicamentos. Gra-dele 4 și 5 sunt cele comatoase, în care pacientul nu poate supraviețui decât dacă este dializat. De obicei, aceste situații sunt întâlnite la persoanele vârstnice, care au boli cronice și a căror stare de sănătate a suferit modificări anterioare stabilirii diagnosticului.

"Dializa peritoneală este o modalitate foarte eficientă de a înlătura produșii toxici din organism, în condițiile în care aceste funcții nu mai pot fi îndeplinite de către rinichi. Această procedură folosește peritoneul pe post de membrană de filtrare, de-a lungul căreia fluidele și substanțele dizolvate: uree, creatinină, glucoză, albumina și electroliții, sunt filtrate din sânge și astfel nivelul elec-troliților este readus la normal", a declarat dr. Ion Iancu, medic specialist nefrologie, medic șef Centrul de dializă Fresenius din Constanța. Fluidul este introdus printr-un tub montat permanent în abdomen și este eliminat apoi în fiecare noapte în timp ce pacientul doarme sau prin intermediul unor schimburi regulate în timpul zilei. Dializa peritoneală are avantajul că poate fi făcută și acasă, de pacient, după ce acesta a fost instruit de medicul nefrolog. Prin dializa peritoneală se asigură suplinirea unui procent de 10% din funcția renală. Procedura poate ameliora starea clinică și simpto-mele pacientului. Hemodializa este una din cele mai eficiente metode pentru tratamentul insufi-cienței renale avansate. Hemodializa folosește o membrană artificială care substituie funcțiile rinichilor bolnavi. Pacientul este conectat la un dializator prin tuburi conectate la vasele de sânge. Prin aceste tuburi sângele este filtrat de substanțele cu potențial peri-culos și reintrodus în organism. Fiecare dintre aceste proceduri, este însoțită de medicația speci-fică, prescrisă pacientului, dar și de anumite schimbări în dietă.

"Calitatea vieții ține de conduita pacientului!"

Fără o conduită clară, atât în alimentație cât și în stilul de viață, starea de sănătate a bolnavilor nu poate fi ținută sub control. Succesul terapiei se traduce prin menținerea la un nivel acceptabil a tuturor funcțiilor organismului, mai ales a afecțiunilor care au cauzat insuficiența renală. La Centrul Fresenius, 171 de pacienți care sunt dializați săptămânal, beneficiază și de consiliere psi-hologică și monitorizare nutrițio-nală. Aceștia sunt monitorizați în permanență, iar la un interval de trei luni sunt supuși unor controale și investigații care evaluează atâta starea de sănătate cât și eficiența tratamentului. Monitorizarea sănătății și a afecțiunilor cu care ne confruntăm ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. "Odată menținute în parametrii normali, bolile autoimune nu pot dezvolta complicații renale, care sunt greu de suportat și care impun schimbări majore pentru viața noastră", a completat dr. Ion Iancu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 18 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Celule stem extrase din cadavre
Pagina a fost generata in 1.5085 secunde