Hernia ombilicală trebuie tratată cu mare atenţie de către femeile însărcinate

158
Hernia ombilicală trebuie tratată cu mare atenţie de către femeile însărcinate - fondhernie2-1656510802.jpg

Articole de la același autor

Hernia ombilicală apare în momentul în care există un defect în peretele abdominal anterior și se întâmplă ca o parte a intestinului să ajungă în spațiul prin care trecea cordonul ombilical înainte de naștere. Dacă celelalte tipuri de hernie se dezvoltă în timpul adolescenței, cea ombilicală se dezvoltă mai ales la copii. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi diagnosticată inclusiv la adulți, mai ales la persoanele supraponderale sau la cele care obișnuiesc să ridice greutăți.

În general, herniile ombilicale sunt frecvente la sugari. În majoritatea cazurilor, acestea nu provoacă durere sau alte simptome şi se rezolvă spontan (fără tratament) până în jurul vârstei de doi ani.
 

La adulţi, factorii care favorizează apariţia herniei ombilicale sunt, pe lângă obezitate și ridicarea de greutăţi sau eforturile fizice de lungă durată, și tusea cronică, sarcinile multiple, ascita, eforturile de micţiune la pacienţii cu adenom de prostată, constipaţia cronică. Potrivit dr. Mihai Hrițcu, principalul simptom al unei hernii ombilicale este apariţia unei umflături situate la nivelul ombilicului, de consistenţă moale. Hernia ombilicală necomplicată nu este, de obicei, dureroasă. Mărimea herniei poate varia de la câţiva milimetri până la dimensiuni de ordinul centimetrilor (hernii ombilicale netratate).
 

Din păcate, hernia ombilicală necomplicată poate fi împinsă înapoi în abdomen cu mâna sau când pacientul stă în poziţie orizontală (este reductibilă). Complicațiile bolii sunt următoarele: hernie ombilicală încarcerată - conţinutul abdominal exteriorizat nu mai poate fi împins înapoi în interiorul abdomenului, moment în care hernia devine ireductibilă şi, de obicei, dureroasă. Apoi, există hernia ombilicală ştrangulată, care apare atunci când fluxul de sânge pentru conţinutul abdominal din hernie se întrerupe.
 

„Atunci când un ţesut nu reuşeşte să primească suficient oxigen şi substanţe nutritive, ţesutul moare. În aceste cazuri, abdomenul este destins şi pacienţii pot prezenta vărsături, greaţă, febră şi durere abdominală intensă. Altfel spus, aceasta reprezintă o urgenţă chirurgicală şi pacientul trebuie să primească imediat tratament de specialitate. Tocmai de aceea, este extrem de important ca pacientul să fie activ cât mai precoce postoperator, pentru a preveni unele complicaţii cum sunt pneumonia, tromboza venoasă profundă şi embolia pulmonară”, a explicat medicul. 


El a precizat că tratamentul obişnuit al herniilor ombilicale în timpul sarcinii este de a preveni creşterea defectului herniar. Din acest motiv, femeile sunt descurajate să ia excesiv în greutate pe timpul sarcinii şi să evite alimentele care pot provoca constipaţie (alimente procesate, carnea, îngheţata, chipsuri, pizza etc.). Ele sunt, de asemenea, sfătuite să utilizeze orteze pentru a menţine defectul herniar constant, întrucât împingerea în zona herniei poate provoca durere şi obstrucţie in interior.


În majoritatea cazurilor, o hernie ombilicală apărută în timpul sarcinii nu are nevoie de o intervenţie chirurgicală. În mod frecvent, după ce are loc naşterea, inelul ombilical al femeii revine la normal. Persistenţa herniei ombilicale după naştere este o situaţie anormală, în aceste cazuri fiind necesară intervenţia chirurgicală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9451 secunde