Constănțenii sunt trimiși la analize gratuite

Începe campania de depistare a bolilor renale

762
Constănțenii care suferă de diabet, litiază renală, infecții renale sau care sunt hipertensivi de mai bine de cinci ani, vor fi trimiși să-și facă analize pentru depistarea insufi-cienței renale. Direcția de Sănă-tate Publică, Spitalul Județean și medicii de familie vor începe de astăzi o campanie de monitorizare a pacienților care fac parte din aceste categorii de risc, pentru a schimba statistica celor care ajung, de multe ori prea târziu, să depindă de dializă. 


"Opriți leziunea acută a rinichiului!"

15 martie, Ziua internațională a rinichiului, nu a rămas fără ecou la Constanța. Reprezentanții DSP Constanța au lansat o campanie de identificare a pacienților constănțeni care riscă să dezvolte o boală cronică de rinichi, pentru a-i îndruma către diagnosticare și tratament. Campania "Opriți le-ziunea acută a rinichiului!" se va desfășura în perioada martie - iulie 2013 și va viza aproximativ șase sute de persoane. Prezentă la eveniment, directoarea adjunctă a DSP, Mihaela Dinisov, a su-bliniat importanța depistării aces-tei afecțiuni: "Demersul DSP este un proiect ce are ca scop urmărirea pacienților care riscă să dezvolte o astfel de boală. Urmărim ca împreună cu specialiștii în nefrologie ai spitalului să ajungem la o soluție, iar soluția este să facem front comun împotriva pato-logiei renale".

Startul îl vor da medicii de familie

Cei care vor chema pacienții la analize sunt medicii de familie, spun reprezentanții DSP. Aceștia vor trimite către fiecare medic de familie o scrisoare electronică ce va conține toate informațiile nece-sare pentru a clarifica ce condiții medicale trebuie să îndeplinească un pacient pentru a fi trimis la analize. Apoi, la rândul lor, medicii de familie vor chema pacienții eligibili pe care îi vor trimite către laboratorul de analize. Odată pri-mite rezultatele, pacienții se vor întoarce la medicul de familie care va stabili dacă aceștia trebuie să consulte un specialist. Astfel, cercul se încheie în Spitalul jude-țean, unde odată diagnosticați, pacienții cu probleme vor primi gratuit tratamentul și îngrijirea necesare.

O mie de constănțeni suferă de insuficiență renală ușoară!

În prezent, în baza de date a specialiștilor din spital sunt aproxi-mativ o mie de constănțeni cu insuficiență renală ușoară. Medicii susțin că patologia renală este extrem de complexă și depistarea precoce în astfel de cazuri este importantă pentru că simptomele nu apar în primele faze de boală.

"Afecțiunile renale ies cumva din tiparele obișnuite pentru că nu sunt semnale clare de la început că boala s-a instalat. Ele apar într-o fază destul de avansată a bolii, atunci când deja pacientul trebuie să intre într-un program de dializă. Este totuși important ca oamenii să știe că atunci când apar simptome ca urina decolorată, infecții urinare, stări de vomă, ten-siune arterială mare, sau senzație de mâncărime pe piele, trebuie să meargă la control. În bazele noastre de date sunt aproape o mie de pacienți cu insuficiență renală ușoară. Numărul celor dializați este foarte mare! Avem cincizeci și cinci de bolnavi care fac dializă în centrul din Spitalul Județean, cincizeci transplantați renal și aproximativ 350 care fac dializă în clinicile private", a declarat dr. Liliana Tuță, șefa secției de Nefro-logie a Spitalului Județean.

Ne preocupă calitatea vieții bolnavilor!

Specialiștii susțin că dializa este un segment de evoluție extrem de neplăcut, care schimbă în totalitate "tabloul" vieții unui pacient. Fiecare zi presupune tăria de a merge mai departe, deși totul depinde de o procedură dureroasă care îl ține în viață. De aceea ei transmit oamenilor că depistarea timpurie a bolii poate reduce toate aceste efecte.

"Eu cred că ziua rinichiului este în fiecare zi pentru că rinichii își fac treaba mult mai bine decât ne închipuim. Obiectivul nostru este de a recupera funcția renală pentru că nimic nu poate înlocui un rinichi natural. Avem pacienți pe care îi cunoaștem de 18-20 de ani și care dincolo de orele pe care le petrec conectați la aparatele de dializă, au o viață, au copii și nepoți. Sunt po-vești de viață și oameni pe care am ajuns să îi cunoaștem atât de bine… și acest lucru nu poate fi cântărit. De aceea nu contează doar tra-tamentul, ci și să creștem calitatea vieții pacienților", a declarat dr. Bog-dan Câmpineanu, șeful centrului de dializă din Spitalul Județean.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3061 secunde