Începe programul național de testare Babeș-Papanicolau

968
Începe programul național de testare Babeș-Papanicolau - testaribabes-1345647014.jpg
Femeile din zece județe din România vor beneficia, de la începutul lunii viitoare, de testări gratuite pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Potrivit Ministerului Sănătății, programul urmează să fie extins apoi și în restul județelor din țară, este gratuit și se va desfășura anual, pe o perioadă de cinci ani. Pentru a beneficia de screening-ul gratuit, femeile trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani și să nu aibă vreun diagnostic confirmat de cancer de col uterin. 

"În partea de vest a țării, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic și financiar rețelele de recoltare și de la 1 septembrie acestea vor fi funcționale. Și celelalte regiuni sunt în etapele de finalizare ale acestor rețele", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătății. Ministrul de resort a mai spus că anul acesta urmează a fi testate peste 200.000 de femei eligibile pentru program. "În cinci ani vor fi incluse în programul MS aproximativ șase milioane de femei. Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât și prin cabinetele medicilor de familie", a adăugat Cepoi.

Anul acesta, programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 de milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătății. Prin implementarea acestui program, autoritățile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, dar și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. Acțiunea de prevenire se derulează, inițial, în Arad, Bihor, Caraș-Severin, Bistrița, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj și Timiș, urmând să se desfășoare și în Constanța în perioada următoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4968 secunde