Iradierea creierului favorizează declinul funcțiilor mintale

608
Radioterapia folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale riscă să producă un declin al funcțiilor mintale chiar și la mulți ani după încetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, publicat în revista The Lancet Neurology, relatează bbc.co.uk. Acest studiu a fost realizat pe un eșantion de 65 de pacienți și a relevat faptul că, la 12 ani după efectuarea tratamentului, persoanele care au făcut radioterapie cerebrală se confruntau cu un risc mai mare de apariție a problemelor de memorie și de atenție.
Pacienții incluși în acest studiu au suferit de un anumit tip de tumoare cerebrală, intitulat gliom cu grad scăzut de malignitate, unul dintre cele mai comune tipuri de tumori cerebrale. În aceste cazuri, radioterapia este reco-mandată, în mod curent, pacienților, după ce au suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii.

Controverse pe tema radioterapiei
În comunitatea științifică există o adevărată controversă referitoare la folosirea imediată a radioterapiei după intervenția chirurgicală sau folosirea ei doar în cazul în care cancerul revine. Se știe deja că tratamentul prin iradierea creierului cauzează anumite leziuni ale țesutului sănătos, iar autorii acestui studiu sunt de părere că acestea ar putea conduce la un declin al funcțiilor mintale.
Un studiu precedent, efectuat asupra acelorași pacienți, realizat la șase ani după tratament, nu a descoperit nicio diferență în privința parametrilor care vizează memoria, atenția și viteza de procesare a informațiilor de către acești pacienți. Însă acest studiu recent, efectuat la peste un deceniu după tratamentul original, a descoperit variații semnificative ale rezultatelor mai multor teste mintale între pacienții care au făcut radioterapie craniană și cei care nu au urmat acest tratament.
Cunoscând că rata medie de supraviețuire este de zece ani pentru pacienții suferind de acest tip de tumori, cercetătorii consideră că pacienții care fac radioterapie sunt expuși unui risc considerabil de a se îmbolnăvi de diverse afecțiuni mintale, la mulți ani după efectuarea radioterapiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 13 August 2009
Stire din Sănătate : Câinii pot... număra!
Pagina a fost generata in 1.8893 secunde