Kinetoterapia – gimnastica recomandată femeilor însărcinate

1898
Kinetoterapia – gimnastica recomandată femeilor însărcinate - b496988e931c295378ae7aa207b0079b.jpg
Domeniu destul de nou introdus în medicina românească, kinetoterapia îmbină tratamentul naturist cu știința exactă. Cunoscută drept terapia prin mișcare, kinetoterapia este o știință care se ocupă cu studiul mișcării organismelor vii și al structurilor care participă la aceste mișcări. Kinetologia medicală sau kinetoterapia studiază mecanismele neuromusculare și articulare care asigură omului activitățile motrice normale.

Kinetoterapia face parte din medicina fizică – specialitatea terapeutică ce utilizează ca metode de tratament mișcarea, căldura, curentul electric, climatul, masajul și apa. Kinetoterapia este cea mai nouă componentă a medicinii fizice și reprezintă metodologia activă de bază pentru consolidarea sau refacerea funcțiilor unor părți ale corpului uman afectate de boală sau de traumatisme.
Pentru fortificarea organismului, kinetoterapia vine în ajutorul celor interesați de un program complex de exerciți fizice. Exercițiile se pot practica atât în cabinete specializate, cât și la domiciliu. Orice program va cuprinde o evaluare, o recomandare de la medicul specialist. Periodic se realizează evaluarea pacienților. Persoanele clinic sănătoase sunt evaluate la intervale de una sau două luni, iar cele cu afecțiuni majore chiar și la două-trei săptămâni. În ciuda efectului pozitiv asupra organismului uman, nu trebuie exagerat prin epuizare fizică.

Revigorare și întreținere
Exercițiile practicate în cabinetul de kinetoterapie ajută la păstrarea ținutei corecte, revigorarea și întreținerea organismului. De asemenea, gimnastica ajută la combaterea obezității sau altor afecțiuni, de diferite tipuri. Una dintre cele mai importante ramuri ale kinetoterapiei este gimnastica gravidei. "Fiecare femeie care știe că va deveni mămică își dorește să fie sănătoasă, atât ea, cât și copilul pe care îl va avea. Exercițiile fizice bine execu-tate au o influență favorabilă, contribuind la o dezvoltare normală a fătului. De asemenea, kinetoterapia poate să preîntâmpine apariția unor complicații în timpul nașterii", arată Adriana-Adela Dregan, kinetoterapeut.

Exerciții pentru musculatura abdominală
Exercițiile fizice se fragmentează în funcție de perioada de evoluție a sarcinii și chiar de boli asociate. În primele trei luni ale sarcinii, kinetoterapeutul va stabili un program de exerciții speciale, în restul lunilor vor fi exerciții normale. Gimnastica se practică dimineața, pentru înviorare, sau în timpul zilei pentru întreținere. O ședință poate dura între 15 și 30 minute. "Deoarece este o perioadă delicată în viața unei femei, iar corpul uman suferă foarte multe modificări, este recomandat să se facă multe exerciții, care să acționeze asupra musculaturii abdominale, a mușchilor dorsali. În acest timp se va activa și circulația sângelui", precizează specialistul.

Fără sporturi dure
Indicațiile kinetoterapeutice pe toată durata sarcinii vizează efectuarea exercițiilor din poziția culcat, șezând sau în genunchi, plimbări multe în aer liber și gimnastică pentru combaterea constipației. "Este important să se evite sporturile dure, de contact, dar și cele extreme, precum săriturile, alergările, transportul de greutăți, trasee pe teren accidentat, montan", mai adaugă Adriana-Adela Dregan.

Recuperare după naștere
În săptămânile 12-14, exercițiile vor contribui foarte mult la creșterea tonusului muscular în general. Viitoarea mămică trebuie să învețe împărțirea respirației, abdominală și toracică. În plus, este nevoie de efectuarea de exerciții pentru creșterea mobilității articulare a coloanei, mai ales că odată cu creșterea fătului se modifică și bazinul. După săptămânile 14-16, este necesară o întărire a organismului pe muscu-latură abdominală, dorsală și a membrelor inferioare. Gimnastica kinetoterapeutică este menită și să ajute la creșterea elasticității centurii abdominale și combaterea varicelor. În ultima parte a sarcinii se scade volumul exercițiilor și crește volumul pauzelor de odihnă. Apoi, după intrarea în cea de-a noua lună de sarcină, singurele exerciții recomandate de medicul specialist sunt cele de respirație și cele speciale. Odată cu creșterea volumului abdominal și mișcările se limitează destul de mult. După naștere, lăuza poate relua exercițiile fizice la recomandarea medicului specialist, pentru refacerea completă a organismului. Se va începe reîntărirea musculaturii abdominale și a perineului. Inițial, sunt recomandate exerciții ușoare și simple pentru a nu scădea secreția laptelui.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2423 secunde