Legea privind conținutul de acizi grași trans-nesaturați, votată de Senatori

138
Legea privind conținutul de acizi grași trans-nesaturați, votată de Senatori - grasimitrans-1507669499.jpg

Articole recomandate

Senatul a aprobat, marți, un proiect de lege care prevede ca producătorii de alimente vor fi obligați să limiteze conținutul de acizi grași trans-nesaturați (AGTN) la două grame la suta de grame de ulei sau de grăsime din conținutul acestora. Totodată, produsele care conțin AGTN trebuie să fie etichetate special.


Proiectul a fost aprobat cu 92 de voturi favorabile.

"Efectul legii va fi, probabil, scăderea mortalității cardiovasculare în România (...) Vorbim de 2500-3000 de vieți anual", a spus senatorul USR Adrian Weiner, inițiatorul proiectului de lege.

Legea privind conținutul de Acizi grași trans-nesaturați (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman prevede că în produsele "libere de AGTN", conținutul de AGTN nu va depăși 0,5 grame/ 100 de grame de ulei individual sau grăsime individuală din produsul finit.

Operatorii din sectorul alimentar vor avea obligația să eticheteze produsele alimentare care conțin AGTN cu informații privind cantitățile de acizi grași trans-nesaturați, exprimate în grame/100 de grame de ulei sau de grăsime individuală din produsul finit.

Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, iar produsele vor fi distruse pe cheltuiala contravenientului.

Popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarinele, produsele preparate termic prin prăjire, supele (inclusiv concentrate la plic), sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic și produsele care se găsesc, în special, pe piața din Europa de Est și de Sud-Est au un conținut crescut (chiar 40-50%) de AGTN, susține senatorul USR Adrian Wiener, invocând studii și rapoarte privitoare la tipurile de alimente din UE, potrivit expunerii de motive.

Proiectul urmează să fie trimis la Camerea Deputaților, care are votul decizional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0915 secunde