Lipsa medicamentelor pentru persoanele seropozitive - încălcare a drepturilor omului

222
Organismul consultativ al Comisiei Europene EU HIV/AIDS Civil Society Forum și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația pacienților seropozitivi din țara noastră, care se confruntă cu lipsa tratamentului antiretroviral și acuză Ministerul Sănătății că-și abandonează bolnavii. Potrivit publicației EUobserver, reprezentanții organismului au arătat că această categorie de bolnavi ar fi trebuit să aibă prioritate. "Cu buget redus, datorii foarte mari, asistente în grevă și corupție de necontrolat, sistemul de sănătate din România este în stare de dezintegrare. Rezervele de medicamente comune se termină în multe spitale, chirurgii trebuie să anuleze operații urgente, iar medicii emigrează. Alte state membre ale Uniunii Europene au prioritizat tratamentul persoanelor infectate cu HIV", arată jurnaliștii publicației.
România ar fi putut să primească ajutor, se mai arată în publicația online, prin programul "Affordable Medicine Initiative", inițiat de Germania și care ar fi putut să ducă la scăderea prețului de aprovizionare a medicamentelor antiretrovirale. "Oricare ar fi motivele și detaliile care au dus la această situație în România, constituie o încălcare evidentă nu doar a angajamentelor naționale, ci și a Convenției Europene a Drepturilor Omului", se mai arată în scrisoarea organismului consultativ al Comisiei Europene.
Programul privește accesul la echipamentele sterile de injectare pentru consumatorii de droguri, care aprovizionează jumătate din utilizatorii de stupefiante din București, coordonat de șase ONG-uri din România, și urmează să fie închis din cauza lipsei fondurilor necesare, mai scrie EUobserver. Potrivit reprezentanților Harm Reduction Network din România, deși experți medicali internaționali au avertizat în repetate rânduri România cu privire la riscul unei epidemii de HIV, autoritățile locale și centrale nu au luat măsuri pentru susținerea programelor de prevenție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8802 secunde