Lipsa somnului afectează mai mult inima femeilor, decât a bărbaților

452
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Duke pe un eșantion de 210 bărbați și femei de vârstă mijlocie a demonstrat că lipsa somnului sau orele de somn reduse cauzează sentimente de ostilitate, depresie și furie în cazul femeilor.
Niciunul dintre participanții la studiu nu a fost fumător, nu a făcut tratamente medicamentoase și nu a avut antecedente familiale de tulburări de somn.
"În mod contrar, aceste stări nu au fost prezente la un asemenea nivel în cazul participanților de sex masculin", constată Edward Suarez, coordonatorul studiului. El mai adaugă că la femeile mai predispuse tulburărilor de somn s-a constatat și un nivel ridicat al unor anumiți biomarkeri care cresc riscul de apariție al bolilor cardiovasculare.
"Studiul sugerează că un somn deficitar - măsurat prin orele de somn dormite, frecvența de trezire în timpul nopții și, cel mai important, prin timpul necesar pentru a adormi - poate să cauzeze probleme serioase la nivelul inimii cu consecințe mai grave în cazul femeilor, decât a bărbaților", concluzionează autorul studiului, citat de publicația "Brain, Behaviour and Immunity" .

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7036 secunde