Măsuri pentru menținerea sănătății danturii

654
Măsuri pentru menținerea sănătății danturii - 1ab017337c2810c3108486ac9e1bb0a8.jpg
Problemele de sănătate orală pot fi cauzate de diverse obiceiuri, precum folosirea dinților pentru ruperea unor ambalaje sau rosul unghiilor în situațiile stresante. Dăunătoare este, de asemenea, și folosirea unei periuțe necorespun-zătoare. Medicii stomatologi atrag atenția că trebuie respectate câteva reguli simple, pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă. În caz contrar, apar fisuri, carii sau sunt iritate gingiile.
r Nu spargeți în dinți bomboane sau cuburi de gheață - deși unii consideră o plăcere să bea sucuri sau ceaiuri cu gheață, iar apoi să roadă resturile de gheață din pahar, stomatologii spun că este un obicei dăunător sănătății. Mestecatul gheții poate provoca fisuri dinților, care se pot transforma, în timp, în probleme mari. Pe de altă parte, este sănătos, pentru dinți și pentru organism în general, să mestecați morcovi. Sfărâmarea bomboanelor sau a boabelor de pop-corn are efecte similare asupra danturii.
r Băuturile acidulate trebuie evitate - expunerea danturii, vreme îndelungată, la băuturi carbogazoase și dulci favorizează apariția cariilor. Pentru a reduce efectele dăunătoare asupra dinților, este indicată utilizarea paiului.
r Dinții nu trebuie folosiți drept deschizător de sticle - sunt numeroase persoanele care se folosesc de dantură pentru a rupe ambalaje, pentru a deschide sticle etc. Stomatologii subliniază că întrebuințarea danturii ca "unealtă" pentru astfel de activități poate avea un efect traumatizant, ducând la apariția de fisuri sau iritații ale gingiei.
r Scrâșnitul dinților duce la tocirea smalțului - bruxismul sau scrâșnitul dinților este un obicei provocat de stres, de anxietate sau simptom al unor boli neuromusculare rare, care afectează fața. Poate fi, de asemenea, o reacție a organismului pentru a atrage atenția că dantura nu este aliniată, iar dinții nu sunt poziționați corect pentru o ocluzie corespunzătoare. Scrâșnitul dinților duce la tocirea smalțului și expunerea dentinei (masa principală a dintelui, o substanță proteică, bogat mineralizată). Dacă este provocat de stres, dentistul poate recomanda consultarea unui psiholog sau încercarea unor metode de relaxare.
r Alegeți periuța de dinți potrivită - există credința că periuța de dinți ar trebui să aibă peri cât mai fermi pentru o curățare bună. Medicii stomatologi au arătat că, de fapt, perii trebuie să fie moi, în special în cazul vârstnicilor. Odată cu trecerea anilor, gingiile se retrag, lăsând la vedere rădăcinile dinților, fapt ce duce la creșterea sensibilității lor. Rădăcina dintelui este acoperită cu un strat de cement, care poate fi îndepărtat, prin acțiunea unei periuțe de dinți, mai ușor decât smalțul.
r Ața dentară și apa de gură au rolul lor - specialiștii recomandă spălarea pe dinți de cel puțin două ori pe zi, iar periuța trebuie schimbată la trei sau patru luni. Nu trebuie exagerat însă. Periajul danturii nu trebuie făcut după fiecare masă, căci afectează smalțul.
Este indicată, de asemenea, utilizarea zilnică a aței dentare. De asemenea, și apa de gură reduce semnificativ numărul de bacterii care provoacă bolile gingivale. Mestecarea gumei fără zahăr, după fiecare masă, stimulează producerea salivei, care neutralizează acidul din gură. Consumul de apă poate fi, totodată, de folos, întrucât apa clătește dinții și reduce cantitatea de acid din gură.
r Consultarea, în mod regulat, a unui stomatolog - nu trebuie ignorată vizita periodică la un specialist, ale cărui sfaturi și tratamente sunt esențiale pentru menținerea sănătății cavității orale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0726 secunde