Medalie de aur pentru fructe în lupta cu afecțiunile maligne

374
O echipă de cercetători suedezi și-a propus să cerceteze dacă există cu adevărat vreo legătură între consumul de legume și fructe și scăderea riscului de cancer.
Echipa a realizat un studiu de mare amploare care a cuprins 61.000 de femei cu vârsta între 40 și 76 de ani. Cercetările au durat 13 ani, timp în care au fost completate periodic chestionare privind obiceiurile alimentare. În această perioadă, 122 de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân. Consultarea chestionarelor completate de-a lungul timpului a permis stabilirea rezultatelor.
Tutunul, obezitatea și hipertensiunea cresc semnificativ riscul de cancer la sân. Totodată, cercetătorii au concluzionat că persoanele care mănâncă cel puțin cinci fructe și legume pe zi prezintă un risc de îmbolnăvire cu 40% mai scăzut decât cei care consumă mai puțin sau deloc. Fructele și legumele au deci un rol protector demonstrat în cazul cancerului de sân. Medalia de aur aparține fructelor.
S-a observat că bananele, consumate periodic, protejează cel mai bine. Dintre legume, morcovii și spanacul sunt cele mai eficiente. De ce bananele au acest rol protector? Explicația cercetătorilor: bananele conțin compuși fenolici. La fel, varza albă are același gen de compuși, zeama ei fiind indicată în stoparea creșterii tumorilor. În mod ciudat, la sucul de fructe nu mai sunt valabile aceste miraculoase proprietăți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7482 secunde