Medicamentele luate după ureche vă pot ucide

645
1
Medicamentele luate după ureche vă pot ucide - hemoragiedigestivaurgenta1-1312992147.jpg
Câți cer părerea avizată a unui medic înainte de a lua o pastilă, fie vorba și despre deja banala aspirină? Foarte puțini, susțin chiar medicii. Majoritatea oamenilor preferă să-și trateze singuri durerile și apelează la doctori doar dacă suferința persistă. În acest fel își fac, însă, mai mult rău, atrag atenția medicii de urgență. Una dintre consecințe este apariția hemoragiei digestive superioare, iar în ultima perioadă a crescut numărul pacienților care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța din această cauză.

Din ce în ce mai multe hemoragii digestive

Dr. Rodica Tudoran, medic - șef UPU Constanța, spune că nu este zi în care să nu fie acordate îngrijiri medicale unui bolnav cu hemoragie digestivă superioară. "Putem să spunem că avem zilnic pacienți cu hemoragii digestive, numărul lor crește primăvara și toamna, când se produce acutizarea bolilor ulceroase. În ultima perioadă, consumul de medicamente antiinflamatoare a determinat o creștere a numărului de hemoragii digestive. Este vorba de consumul de medi-camente de tipul aspirină, ketonal, ibuprofen, utilizate des în automedicație", a afirmat dr. Tudoran.

De asemenea, mai ajung la spital cu hemoragie digestivă și pacienții cu gastrite hemoragice, cu ulcere, ciroze hepatice sau varice esofagiene care se rup.

Hemoragiile digestive apar la nivelul sistemului digestiv, de la esofag până la anus și sunt semna-late de vărsături cu sânge. În funcție de culoarea sângelui, vă puteți da seama de cât timp are loc hemora-gia: dacă sângele este roșu, înseam-nă că vărsătura a survenit la scurt timp după debutul hemoragiei; în schimb, dacă sângele este roșu închis, maroniu sau negru, înseam-nă că hemoragia durează de ceva vreme.

Cert este că trebuie intervenit în cel mai scurt timp, hemoragia di-gestivă superioară fiind considerată una dintre urgențele medicale. "Cei cu hemoragii digestive superioare, chiar dacă nu au ulcer, în absența unui tratament rapid, pot fi pierduți", a atras atenția medicul de urgență.

Endoscop de 70.000 de euro în Urgență

Tocmai pentru că este nevoie să se intervină cât mai rapid, începând din această săptămână, UPU Con-stanța a fost dotată cu un endoscop de ultimă generație, pentru investi-garea și tratarea acestei afecțiuni. "Până acum UPU nu avea un astfel de aparat, iar pacienții cu hemoragii digestive erau transpor-tați pe secții pentru a se interveni. Acum se poate interveni direct aici, în Urgență, dar gastroenterologul va fi cel care va decide dacă va aplica tratamentul aici sau va duce bolnavul pe secția medicală", a arătat medicul-șef al Urgenței.

Endoscopul costă aproximativ 70.000 de euro, dar spitalul l-a închiriat de la o firmă privată. "Până acum se intervenea chirurgical, cu costuri ridicate. Cu acest dispozitiv nu numai că se poate interveni rapid, dar și costurile sunt minime. Am făcut efortul de a lua acest aparat, deși UPU este o structură a Ministerului Sănătății, nu a spitalului", a afirmat dr. Dan Căpățână, managerul unității sanitare.

Comentează știrea

skjghk
11 august 2011
fj

aethd

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3552 secunde