Medici de urgență pe motociclete dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare și oxigen

306
Medici de urgență pe motociclete dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare și oxigen - motocicletaparamedic-1313154396.jpg

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat anunță că, în aproximativ două săptămâni, vor fi introduse în București, în premieră pentru România, două motociclete de intervenție rapidă, proiectul fiind derulat în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
"În premieră pentru România, în curs de circa două săptămâni, vom lansa primele două motociclete de intervenție rapidă, în București. Proiectul este unul realizat în colaborare cu IGSU, iar motocicletele vor fi dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare, stingător și oxigen. Astfel, dacă ajunge la un caz de stop cardiac, paramedicul de pe motocicletă poate defibrila pacientul, având dotarea minimă necesară pentru a salva o viață, exact după standardele europene", a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Șimleu Silvaniei, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, cele două motociclete au fost achiziționate din fondurile obținute de la populație prin redirecționarea a doi la sută din impozitul pe venit către Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD).

"Motocicletele vor deservi zonele aglomerate și greu accesibile, asigurând ajutor până la sosirea echipajelor de pe mașini. Facem tot posibilul pentru a ajunge la bolnav cât mai repede. Este un proiect specific Bucureștiului, nu aș lansa motocicletele în niciun alt oraș din țară", a declarat Arafat.

El a explicat că situația Capitalei este una aparte, întrucât are un centru istoric unde unele străzi sunt greu accesibile mașinilor de intervenție.

De asemenea, în București "circulația rutieră este bară la bară" și ambulanța nu poate trece, astfel că până ajunge la fața locului pot trece 10-15 minute, lucru care reduce șansele de salvare a pacientului.

"În schimb, o motocicletă poate ajunge mult mai repede pentru a începe acordarea primului ajutor. Este un proiect sigur. Deja motocicletele au fost achiziționate, dotate, inscripționate, iar pompierii care vor lucra pe ele fac deja instruiri cu Poliția Rutieră", a spus Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, acest proiect este realizat după unele similare, derulate în alte capitale europene, precum Londra și Budapesta.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.682 secunde