Medicii de la Floreasca vor opera la Spitalul Județean Constanța

3921
Medicii de la Floreasca vor opera la Spitalul Județean Constanța - b2c2ea4bb78c04c48ec4ce4da4e91624.jpg

Articole de la același autor

Managerii Spitalului Clinic Jude-țean de Urgență Constanța și Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București au încheiat, ieri, un protocol de colaborare. În baza acestui protocol se va realiza, în primul rând, un schimb de experiență între cadrele medicale care își desfășoară activitatea în cele două instituții. Dr. Radu Alexandru Macovei, managerul instituției din Capitală, a afirmat că specialiștii bucureșteni vor veni la Constanța pentru a le împărtăși din cunoștințele lor colegilor de la Spitalul Județean, le vor arăta noile tehnici în domeniu, îi vor supraveghea în timpul inter-vențiilor chirurgicale și chiar vor efectua operații. La rândul lor, medicii care lucrează în Spitalul Județean vor putea merge la stagii de perfecționare în unitatea sanitară din Capitală.
Scopul acestui protocol de colaborare, după cum au subliniat atât Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, cât și dr. Dan Căpățână, managerul SCJU, este de "a crește calitatea actului medical în Constanța". În prezent, foarte mulți pacienți, fie că sunt într-o stare critică, fie că reprezintă cazuri banale, sunt transferați către unitățile sanitare din București. Prin realiza-rea schimburilor de experiență se dorește reducerea acestui fenomen. "Nu avem o statistică exactă a celor care pleacă de la Constanța la București, dar pot spune că sunt cazuri relativ minore, care ar putea fi rezolvate aici", a afirmat dr. Dan Căpățână.

Schimb de experiență pe endoscopie digestivă, în noiembrie
Primul schimb de experiență, care va fi realizat în luna noiembrie, va viza endoscopia digestivă superioară, domeniu insuficient dezvoltat în cea mai mare unitate spita-licească din județul nostru. "Se face laparoscopie digestivă, dar nu la un nivel care să permită și acoperirea urgențelor. Este nevoie de mai mulți specialiști, căci avem aproximativ zece pacienți cu hemoragii digestive pe săptămână, iar endoscopia digestivă superioară ajută la rezolvarea cazurilor mai repede", a mai spus managerul. La acest schimb de experiență pot participa atât cei patru medici gastroenterologi, cât și chirurgii din Spitalul Județean. Potrivit celor doi manageri, încă nu au fost stabilite listele cu specialiștii care vor participa, ele urmând să fie încheiate până în noiembrie. Rămâne de văzut, totodată, câți dintre medicii, fie că este vorba de cei din Capitală sau de cei din spitalul constănțean, vor dori să participe la aceste schimburi. Ambii manageri au susținut că s-au arătat deja doritori.
De asemenea, schimburi de experiență similare urmează să fie realizate pe chirurgie cardiovas-culară, chirurgie plastică, angio-grafie, ortopedie.
Costurile transportului și cazării medicilor bucureșteni la Constanța, dar și ale celor din județul nostru în București vor fi suportate de CJC. De altfel, reprezentanții CJC au arătat că specialiștilor din Capitală le vor fi puse la dispoziție locuințe pe perioada în care se vor afla în orașul nostru.

Spitalul Județean Constanța, mult în urma suratelor din țară
Reprezentanții Spitalului Floreasca prezenți ieri la Constanța, respectiv dr. Radu Alexandru Macovei și dr. Mihnea Avram, medic primar chirurgie generală, competența laparoscopie, au remarcat că activitatea medicală din județul Constanța este "în urmă" față de alte zone ale țării. "Activitatea medicală este puțin în urmă comparativ cu pretențiile aces-tui județ. Programele medicale au intrat mai încet aici, deși ne-am fi așteptat la altceva, având în vedere existența unei Facultăți de Medicină", a afirmat dr. Mihnea Avram. La rândul lui, dr. Macovei a susținut că spitalele din Cluj, Mureș sau Timișoara "sunt la un nivel mult superior față de Constanța".

Urmează alte protocoale
Actualul protocol de colaborare este încheiat pentru un an, existând posibilitatea prelungirii lui pentru aceeași perioadă. Pe lângă schimburile de experiență, există planuri pentru realizarea de intervenții chirurgicale în sistem telemedicină, astfel încât operațiile să fie supravegheate de la București, dar și pentru punerea pe hârtie a unor proiecte pentru obținerea de fonduri europene. Reprezentanții Spitalului Județean au afirmat că intenționează să încheie protocoale similare și cu specialiști de la Institutul Fundeni, cât și de la alte institute din țară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4738 secunde