Concurs Medicina funcțională pune accentul pe pacient nu pe boală

396

Articole de la același autor

Medicina funcțională este diferită de cea convențională prin modul cum este perceput conceptul de sănătate: nu doar ca stare de bine fizic și psihic a organismului uman, dar și sănătate ca o stare de bine totală.
Absența bolilor și starea generală pozitivă este conceptul programului terapeutic al medicinei funcționale.
Medicina funcțională propune un diagnostic centrat pe persoană nu pe boală.

Potrivit informațiilor furnizate de Mirela Coman, purtătorul de cuvânt al centrului Spa Medical Hera Body Care din cadrul Iowemed, medicina funcțională ia în considerare trei profiluri principale ale pacientului: "individualitatea biochimică, funcționalitatea biomecanică și aspectul psihosomatic, aceasta fiind formula unui program terapeutic personalizat".

Individualitatea biochimică
Fiecare individ este diferit deoarece, chiar dacă se aseamănă în anumite aspecte cu alți indivizi, are caracteristici care îl fac unic precum amprentele digitale, tonul vocii, caracteristicile genetice și metabolice. "Această unicitate îi permite să se adapteze într-un mod personal experiențelor de viață, circumstanțelor, stresului care determină activitățile", ne explică Mirela Coman.
Chiar și apariția unei boli sau manifestarea de simptome clinice este diferită la fiecare individ și depinde de factori variați: "poate exista o predispoziție genetică, dar pentru a se transforma în boală este necesar ca aceasta să se asocieze cu alți factori cum sunt obiceiurile alimentare vicioase, toxicitate, stres, traume fizice", relatează specialistul. Toate aceste evenimente declanșează în organism un lanț de reacții biologice negative.
Mirela Coman ne spune că pentru a obține o diagnosticare precisă este necesar să fie cunoscute obiceiurile pacientului pentru a i se recomanda o terapie eficientă care să îl conducă la o stare generală de bine. Cunoscând în amănunt viața bolnavului și regulile lui de viață, starea de sănătate adecvată poate fi menținută timp îndelungat.

Funcționalitatea biomecanică
Prin intermediul sistemului nervos central, stimulii senzoriali determină reacții care generează starea generală de bine fizic. "Obiectivul funcționalității biomecanice este de a individualiza și de a corecta un stimul senzorial alterat pentru a permite memoriei să dea un răspuns funcțional corect organismului", ne explică specialistul.
Prin obținerea de informații corecte din partea întregului sistem nervos este posibilă realizarea unui control neurologic echilibrat și, prin urmare, poate fi depistat echilibrul biochimic alterat de un dezechilibru precedent.

Aspect psihosomatic
Funcția psihologică a unui individ este rezumată de schemele mentale ori de memoria înnăscută sau de cea dobândită și este în stare să genereze atât o reacție biomecanică cât și una biochimică.
Tot secretul constă în corelarea celor trei profiluri ale individului cu care operează medicina funcțională: individualitatea biochimică, funcționalitatea biomecanică, aspectul psihosomatic.
Ramurile de acțiune a medicinei funcționale sunt nutriția, reglarea tractului gastrointestinal, detoxicarea hepatică, controlul stresului, a inflamațiilor și a disfuncționalităților imunitare, a endocrinologiei funcționale.
Medicina funcțională este diferită de cea convențională în sensul că diagnosticul și tratamentul sunt centrate asupra pacientului nu asupra bolii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8893 secunde