Mortalitatea, sporită de reducerile bugetare în sectorul protecției sociale

182
Mortalitatea, sporită de reducerile bugetare în sectorul protecției sociale - 1c1a43619b501e7a8efd20ad9c250895.jpg

Articole recomandate

Reducerile bugetare în sectorul protecției sociale au impact asupra ratei mortalității, avertizează cercetătorii, în plină dezbatere europeană despre austeritate și reducerea cheltuielilor.
Potrivit cercetătorilor, o reducere bugetară de 100 de dolari (aproximativ 80 de euro) pe persoană în sectorul protecției sociale duce la creșterea cu aproape 2,8 % a mortalității cauzate de consumul de alcool și cu 1,2% a celei cardiace, relatează romedic.ro.
Nivelul cheltuielilor sociale în Europa este strâns asociat cu riscul de deces, în special în ceea ce privește atacul de cord și bolile legate de consumul de alcool, potrivit unei analize publicate de British Medical Journal /BMJ/ aparținând profesorilor David Stuckler (Universitatea Oxford), Martin McKee (Londra) și Sanjay Basu (San Francisco).
Studiul ia în considerare cheltu-ielile din cincisprezece țări europene în perioada 1980-2005, înainte de extinderea Europei, pe baza datelor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică /OCDE/.
Protecția socială include diverse cheltuieli (sănătate, ajutoare familiale, pentru handicapați, indemnizații de șomaj). Fiecare sută de dolari suplimentară investită pe persoană în protecția socială este asociată cu o reducere de 1,19% a mortalității în general. În schimb, reducerile bu-getare din sectoarele extra-sociale, precum sectorul militar, nu au acest efect vizibil asupra sănătății publice.
"Sănătatea publică nu este o chestiune legată numai de ceea ce se cheltuiește în sectorul medical în sine", subliniază autorii studiului. "Astfel, copiii care beneficiază de o mai bună educație, se joacă într-un mediu sigur și locuiesc în case corespunzătoare au mai multe șanse să crească sănătoși decât cei care nu dispun de aceste condiții favorabile", afirmă aceștia.
De asemenea, potrivit cercetătorilor, adulții care au un loc de muncă, care nu este precar și nu prezintă un pericol pentru sănătatea lor, și care câștigă mai mult decât necesarul pentru supraviețuire vor avea tendința de a adopta un mod de viață mai puțin riscant și vor putea spera să trăiască mai mult.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9849 secunde