Multe lichide și dușuri cu apă la temperatura camerei pe timp de caniculă

453
Ministerul Sănătății Publice recomandă oamenilor ca în timpul perioadelor cu temperaturi extreme să respecte câteva reguli de bază. Copiii și vârstnicii trebuie să respecte sfaturile medicului, să se hidrateze corespunzător și să facă foarte multe dușuri cu apă la temperatura camerei.

Ministerul Sănătății Publice a emis un comunicat de presă prin care anunță populația că trebuie să respecte anumite reguli când afară sunt temperaturi ridicate.

Un pahar de apă la 15-20 de minute
Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală, iar, în cazul în care temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius, nu folosiți ventilatoare. Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți două-trei ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat - cinematografe, spații publice, magazine.
Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.
Beți zilnic cel puțin doi litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. "În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 - 20 de minute", după cum a afirmat dr. Loti Popescu, șeful serviciului de promovare a sănătății și programe de educare pentru sănătate, din cadrul Autorității de Sănătate Publică Constanța.
Evitați consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu un conținut ridicat de cafeină - cafea, ceai, cola, sau de zahăr - sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.
Consumați fructe și legume proaspete - pepene galben, pepene roșu, prune, castraveți, roșii, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
Evitați activitățile în exterior, sport, grădinărit, care necesită un consum mare de energie. Aveți grijă de persoanele dependente de voi, copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Cum limitați creșterea temperaturii în locuințe
Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile. Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință. Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință.
Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale și închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor
Pentru sugari și copii mici, realizați un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer.
Dacă sugarul solicită mamei alăptare frecvent este foarte bine. Astfel se realizează hidratarea corespunzătoare a sugarului.
Îmbrăcați copilul lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode. Nu scoateți micuțul din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi și, obligatoriu, cu căciuliță pe cap. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi, obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.
Potrivit dr. Loti Popescu, "copiii trebuie să primească apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate".
Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze la fel ca și bebelușul, în plus, ele trebuind să renunțe la adausul de conservanți. Trebuie să evite consumul de cafea sau alcool și să mențină o igienă riguroasă a sânului și, evident, igiena generală.
La cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.
Copiii aflați în tabere trebuie să respecte riguros normele de igienă, să consume alimente proaspete. "Copiii vor fi supravegheați, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă, având capul protejat cu pălăriuțe. Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului", a mai precizat medicul.

Sfaturi pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice
Vârstnicilor trebuie să li se creeze un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Bătrânii trebuie să consume multe lichide, fructe și legume proaspete, sucuri naturale făcute în casă, ceai slab îndulcit. Nu au voie să consume alcool și cafea în timpul caniculei și trebuie să evite circulația în perioadele de vârf ale caniculei. Dacă este absolut necesar să iasă din casă, bătrânii trebuie să folosească îmbrăcăminte ușoară, din materiale vegetale și, obligatoriu, pălăriuță de protecție pe cap.
Potrivit specialistului, persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. "Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente", ne-a explicat Loti Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.995 secunde