Negii genitali pot cauza complicații în momentul nașterii naturale

2827

Articole de la același autor

Provocate de Human Pappiloma Virus (HPV) - același virus responsabil de apariția cancerului de col uterin - vegetațiile veneriene, cunoscute în mod uzual drept negi genitali, trebuie tratate din timp, căci pot ajunge la dimensiuni de câțiva centimetri. Iar prezența lor la nivelul vaginului sau colului uterin poate determina complicații în momentul nașterii pe cale naturală.
Vegetațiile veneriene sunt cunoscute sub multiple denumiri: condiloame, creastă de cocoș, veruci, negi genitali. Infecția este, după cum atrag atenția specia-liștii, extrem de contagioasă și cauzează boala numită condilomatoza genitală - descrisă încă din Antichitate ca fiind una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, iar în cazul femeilor, infecția este considerată una dintre cauzele cancerului de col uterin.
Principalul simptom al afecțiunii este apariția negilor. "Vegetațiile veneriene se transmit sexual și se manifestă precum negii de pe piele. La femei, apar la nivelul vaginului, în interiorul și exteriorul lui, pe colul uterin, iar la bărbați pe penis și scrot", ne-a declarat dr. Viorel Cristurean, medic ginecolog. În cazul în care contactul sexual infectant a fost oral sau anal, atunci vegetațiile apar în jurul gurii sau a anusului. Dimensiunile negilor pot varia, de la câțiva milimetri, când nu sunt vizibili cu ochiul liber, până la centimetri, situație în care au un aspect dizgrațios.

Nu atingeți zona afectată!
Prezența negilor genitali este însoțită și de usturimi sau scurgeri anormale, iar specialiștii atrag atenția că trebuie să se recurgă din timp la tratament. Pe de o parte, vegetațiile cresc în dimensiune, iar trecerea timpului duce la complicații, dar există și riscul răspândirii negilor. Medicii spune că este suficient să te scarpini sau să te atingi în zona infectată, și apoi în alte părți ale corpului, pentru a transmite virusul. Sau, în timpul băii sau dușului, să freci cu mâna zona infectată pentru ca vegetațiile să se extindă.
Diagnosticul formațiunilor se pune prin teste de laborator, biopsii din veruci și testul Papanicolau. Tratamentul poate fi neplăcut, după cum a arătat dr. Viorel Cristurean, căci presupune arderea formațiunilor cărnoase, fie prin creme sau tincturi, fie cu ajutorul bisturiului electric, laser - terapie, electrocauterizarea sau crioterapia. În timpul tratamentului, este necesară abținerea de la relații sexuale - principala cauză de transmitere a afecțiunilor. Totodată, afecțiunea poate fi transmisă și de la mamă la făt. La fel de grav este și faptul că negii genitali pot cauza complicații în timpul nașterii naturale.

Nu există vindecare definitivă
Fiind o infecție virală, vegetațiile veneriene nu pot fi vindecate definitiv. HPV rămâne ancorat în organism, iar boala poate reveni oricând. Statisticile arată că 20 - 30% din infecții revin spontan în primele șase luni după infectare, iar singurul lucru care poate fi făcut este să se acționeze asupra negilor, pentru distrugerea lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7287 secunde