Nemulțumiri cu "carul" la examenul de rezidențiat

192
Nemulțumiri cu

Articole de la același autor

Metodologia pentru examenul de rezidențiat a fost publicată foarte târziu, cu doar o lună înaintea concursului național, candidații necunoscând până la data respectivă modalitatea de organizare. De asemenea, o mare nemulțumire clamată de tineri a fost legată de conținutul metodologiei, prin care nu s-a putut garanta buna organizare a examenului, decât din punct de vedere birocratic.

Metodologia presupune obținerea a minimum 60% din punctajul maxim realizat la nivel național în urma completării celor 200 de întrebări timp de 4 ore, fără să țină cont de faptul că în România, la momentul actual, lipsește jumătate din numărul de medici necesari (potrivit Colegiului Medicilor din România). Astfel, anual, mii de tineri medici nu reușesc să obțină intrarea în rezidențiat la nivel național și aleg să părăsească țara, deși nevoia de personal medical în sistem este acută.

În același timp, tot procesul de sigilare al celor trei grupuri de specialiști care întocmesc caietele cu întrebări, a aparaturii electronice și a comisiilor locale responsabile cu multiplicarea subiectelor este complet netransparent și fără o monitorizare în timp real și cu indicatori clari de corectitudine și securitate nu se poate garanta siguranța subiectelor. Sacii sigilați cu "clești" sunt incapabili de a securiza subiectele în contextul circulației lor în format electronic.

Deși se asigură anual o prezență importantă a forțelor de ordine ale Jandarmeriei și a unor firme de pază private, considerăm că absența camerelor de supraveghere reprezintă un impediment în certitudinea desfășurării corecte a unui examen de o astfel de anvergură.

Cel mai grav, instrucțiunile pentru participanți nu clarifică în totalitate ce fapte pot fi sancționate cu eliminarea din concurs și care este procedura standard de eliminare a unui candidat, dar în schimb metodologia reglementează cu lux de amanunte modul de prindere a părului, cum trebuie ambalată mâncarea candidaților, eliminarea etichetelor de pe sticlele de apă plată sau faptul că este interzisă purtarea la mână a unui ceas, chiar și mecanic, de către concurenți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1041 secunde