NENOROCIRI ÎN MATERNITĂȚILE DIN ROMÂNIA. CARE ESTE MOTIVUL

2496
1
NENOROCIRI ÎN MATERNITĂȚILE DIN ROMÂNIA. CARE ESTE MOTIVUL - maternitate-1463651070.jpg

Articole de la același autor

Personal insuficient, analize vitale care nu pot fi efectuate noaptea sau în zilele de sărbătoare, rată mare a nașterilor prin cezariană și logistică medicală depășită – acestea sunt doar câteva dintre problemele reclamate de maternitățile din România, în urma unui studiu efectuat de Salvati Copiii, care a vizat 163 de unități din întreaga țara. 


În acest context, liniile de gardă de ATI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de 1,5. Dintre cele 163 de maternități care au răspuns sondajului, 95 sunt de nivel I, 45 de nivel II și 23 de nivel III, conform Ordinului Ministrului Sănătății Publice nr.1881/2006, privind ierarhizarea unităților spitalicești, a secțiilor și compartimentelor de obstetrică-ginecologie și neonatologie, actualizat în anul 2012.


Un procent covârșitor al maternităților de nivel I - 91% - au mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, în vreme ce 99% au mai puțin de cinci medici neonatologi. În cazul maternităților de nivel I, în peste jumătate dintre acestea nu se pot efectua ecografii în timpul nopții. 


Statistica mai arată că 69% dintre maternitățile de nivel I au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 92% au mai puțin de 10 asistente neonatologie. În cazul maternităților de nivel II, 9% au mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, 73% au mai puțin de 5 cinci medici neonatologie, 14% au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 20% au mai puțin de 10 asistente neonatologie.


La maternitățile de nivel III, 5% dintre unitățile medicale au raportat mai puțin de 5 medici obstetrică-ginecologie și neonatologie și 10% mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și neonatologie. În maternitățile de nivel III, numărul mediu de linii de gardă ATI este de 1,5, respectiv de 1,6 la liniile de gardă neonatologie și 4,3 la cele de obstetrică-ginecologie.


Din datele furnizate de spitale, privind accesul la investigațiile de laborator, paraclinice și servicii de transfuzie sanguină, posibilitatea efectuării investigațiilor diferă în funcție de momentul în care intervine necesitatea, scade semnificativ pentru toate tipurile de investigații noaptea sau în zilele nelucrătoare. De exemplu, în cazul maternităților de nivel I, în 51% dintre acestea nu se pot efectua analize de laborator în timpul nopții. Dacă vorbim de maternitățile de nivel III, doar 89% pot efectua analize biochimice noaptea. 


Comentează știrea

costica
19 mai 2016
opinie

Metoda revolutionara prin care sa castigati bani! Acum, in premiera nationala, va oferim un sistem excelent si deschizator de drumuri, prin care dvs garantat veti castiga mai multi bani, cu o activitate extrem de simpla, acasa, la calculator, in timpul liber. Cereti urgent detalii la adresa de email:pacurarucostica1963@gmail com 

Pagina a fost generata in 1.1887 secunde