Neurinomul de acustic afectează echilibrul și auzul

1304
2
Neurinomul de acustic afectează echilibrul și auzul - tomografmarianabardas6-1355758880.jpg
Neurinomul acustic este o tumoare benignă cu creștere lentă care se dezvoltă pe nervul auditiv și cel vestibular, nerv responsabil cu echilibrul. Nervul responsabil cu echilibrul si auzul este nervul cranian VIII, numit vestibulo-cohlear. Atât auzul, cât și echilibrul pot fi afectate. Neurinoamele acustice sunt afecțiuni benigne destul de rare, însa în cadrul proceselor tumorale craniene ocupă un procent însemnat de 5-10% din totalul neoplasmelor intracraniene la adult. Procesul tumoral apare și se dezvoltă de obicei la baza craniului. Afectează în special rădăcinile nervilor spinali și pot determina apariția radiculopatiilor sau compresiunilor de măduva spinală. 

"Semnele și simptomele variază în funcție de mărimea tumorii și în funcție de rădăcina nervoasă atinsă. Datorită vitezei lente de creștere, tumora se face simțită în general, după vârsta de 30 de ani. Semnele și simptomele variază în funcție de mărimea tumorii și în funcție de rădăcina nervoasă atinsă. Cele mai comune simptome includ:

- vertij, care reprezintă un tip special de amețeală corelată cu imposibilitatea menținerii echilibrului postural;

- tinitus, adică un tiuit extrem de neplăcut ce apare doar în urechea afectată de procesul patologic. Acest simptom apare la aproximativ 80% din pacienți;

- deficit de auz, mergând până la pierderea totală a auzului. reprezintă, de fapt, cel mai precoce simptom si apare de obicei in urechea ipsilaterală procesului, adică de aceeași parte", explică dr. Mariana Bărdaș, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul centrului de imagistică Medimar din Constanța. Diagnosticul a fost stabilit prin examenul RMN cranio - encefalic. 

Comentează știrea

Costina
18 decembrie 2012
tratament neurinom

La spitalul Bagdasar Arseni exista posibilitatea tratarii tumorii tip neurinom (si alte tipuri neabordabile prin chirurgia clasica) Gamma Knife, dr. Radu Perin este specialist. Se pot vedea detalii in site http://www.bagdasar-arseni.ro/istoric.php http://www.bagdasar-arseni.ro/sectii.php?sectia=15

Rus Marioara
20 martie 2018
Neurinom acustic DE nerv stang

VOI fi operată de domnul doctor Neurologie 3 Radu Perin

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9447 secunde