Nu consumați fructe sau legume nespălate! Evitați infecțiile intestinale

243
Nu consumați fructe sau legume nespălate! Evitați infecțiile intestinale - fond-infectii-instestinale-1715690597.jpg

Articole recomandate

Sezonul cald este cel mai propice anotimp pentru apariţia infecţiilor intestinale, precum boala diareică acută. De obicei, această afecţiune se declanşează deoarece nu se respectă regulile minime de igienă şi se consumă fructe sau legume nespălate corespunzător.

Specialiştii atenţionează că infecţiile intestinale reprezintă una dintre marile probleme de sănătate din toată lumea, în special în timpul sezonului cald. Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea a diferiţi viruşi şi bacterii care duc la această afecţiune neplăcută.

„Boala diareică acută este dată de o mare diversitate de germeni, precum bacterii, viruşi, protozoare sau fungi. Indiferent cărei clase aparţin şi ce denumire poartă, germenii infecţioşi cauzează diareea acută infecţioasă”, ne-a informat dr. Loti Popescu.

Medicul susţine că infecţiile tractului digestiv acţionează diferit asupra fiecărui organism, în funcţie de cât de puternice sunt bacteriile, dar şi de vârsta şi starea generală de sănătate a persoanei afectate.

Potrivit medicului, principalele semne ale acestei infecţii intestinale sunt scaunele apoase frecvente, vărsăturile, febra şi deshidratarea în grade variate. Tocmai de aceea, singura modalitate de protecţie împotriva bolilor diareice acute este profilaxia, ceea ce implică un întreg ansamblu de măsuri de prevenire şi de supraveghere a infecţiilor intestinale. Cel mai important ar fi să se respecte principalele reguli de igienă personală şi colectivă.

„Mâinile trebuie spălate ori de câte ori este cazul, adică înainte şi după masă, după folosirea toaletei sau la venirea acasă. De asemenea, părinţii trebuie să-şi supravegheze copiii şi să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală şi colectivă pentru a limita infecţia”, precizează medicul.

Totodată, pericolul declanşării bolii diareice apare şi atunci când se consumă fructe sau legume nespălate, când se bea apă din locuri nesigure sau când se înghite apă din mare, bazine de înot sau lacuri. „Este indicat ca fructele şi legumele să fie spălate sub un jet puternic de apă, iar apa să fie consumată doar din surse autorizate”, a adăugat dr. Popescu.

Pentru a evita îmbolnăvirile de sezon, cadrele medicale vă sfătuiesc să verificați termenul de garanţie al tuturor alimentelor pe care le cumpărați şi să le menţineți la rece.

„În această perioadă ar trebui evitat consumul de conserve, de băuturi neîmbuteliate şi de produse alimentare care se alterează repede. Este vorba de frişcă, creme, maioneză sau îngheţată dezgheţată”, a mai spus specialistul.

Medicul a ţinut să precizeze că este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără o prescripţie medicală şi a subliniat importanţa prezentării la medic pentru consultaţii şi tratamentul adecvat. În cazul în care v-ați îmbolnăvit, pe lângă tratamentul medicamentos pe care vi-l va recomanda medicul, este indicat să aveți grijă la alimentaţie, deoarece mâncarea nepotrivită poate prelungi sau chiar înrăutăţi afecţiunea. Există, însă, alimente pe care le puteţi mânca fără grijă şi care vă pot ajuta să vă reglați digestia. De exemplu, orezul este cel mai utilizat tratament natural împotriva infecţiilor intestinale. Este recomandată şi pâinea prăjită, crocantă, deoarece coagulează eficient substanţele prezente în intestine şi ameliorează simptomele bolii. De asemenea, bananele reduc durerile abdominale, brânza proaspătă şi consistentă contribuie la stoparea diareei acute, iar pastele făinoase din cereale integrale au şi ele rolul de a îndepărta scaunele moi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4955 secunde