O nouă lovitură pentru spitalele private: sunt obligate să aibă tarife ca la stat!

449
O nouă lovitură pentru spitalele private: sunt obligate să aibă tarife ca la stat! - spitaleprivateobligate-1399650231.jpg

Articole de la același autor

Potrivit reprezentanților CNAS, de la 1 iunie, spitalele private ar putea fi obligate să își reducă tarifele la nivelul celor practicate în spitalele publice pentru a mai primi decontare. Măsura Casei de Asigurări prevede protejarea pacienților asigurați de costuri suplimentare. 


Contractul cadru privind asistența medicală și pachetul de bază, care se aplică din 1 iunie, aduce schimbări radicale atât în ceea ce privește spitalizarea, cât și tarifele practicate în spitalele publice și private. 


Una dintre noutăți vizează costurile investigațiilor din spitalele private care sunt în relație contractuală cu Casa, costuri care sunt considerate prea mari față de cele practicate în spitalele de stat. Astfel, pentru a mai primi decontare, spitalele private ar trebui să reducă tarifele la nivelul celor de la stat. Aici vorbim despre servicii medicale similare, dar și despre costurile hoteliere. 


"Condițiile în privat sunt net superioare celor de la stat, astfel că o măsură ca aceasta nu ar fi în primul rând corectă. Mai mult decât atât, fiecare spital primește bani în funcție de complexitatea cazurilor rezolvate, deci acest indice de complexitate este diferit de la un spital la altul. Dacă se pune problema costurilor de cazare a pacienților, care din informațiile pe care le avem până la acest moment se ridică la suma de 300 de lei, sigur că pentru privat este insuficient. Vom vedea însă care sunt exact măsurile luate de Casă după data de 1 iunie", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Dorel Buriu, ma-nagerul Clinicii Medstar 2000 din Constanța. 


Nici reprezentanții Clinicii de gastroenterologie Gastromond, clinică ce are contract cu Casa, nu agreează măsura. 


"Atâta timp cât noi oferim un nivel mult mai bun la serviciile medicale, iar pacienții sunt tratați în cele mai bune condiții, desigur că măsura nu poate fi corectă. Singurul context în care ne-am da acordul pentru ea și am continua relația cu Casa ar fi ca în privat să ajungă mai multe fonduri. Pacienții oricum nu au aceleași beneficii la spitalul public", susțin aceștia. 


Reprezentanții CNAS susțin că măsura vizează protejarea pacienților de costuri suplimentare, chiar dacă aleg să se trateze la privat. "Trebuie pus tratament egal atât în spitalele publice, cât și în cele private. Dacă în spitalul public, Casa decontează un tarif, tot la acel tarif în spitalul privat serviciul contractat de Casă trebuie să se efectueze. Motivul pentru care au fost luate aceste măsuri este cel stabilit de lege, să protejăm asiguratul pentru costurile suplimentare în caz de îmbolnăvire", a spus Radu Țibichi, președinte CNAS. 


Tarife de trei ori mai mari la privat 
În prezent, pentru un RMN la cord efectuat într-un spital de stat, CNAS decontează aproximativ 470 de lei. Același RMN costă 1.600 de lei într-un spital privat. Dacă, însă, vorbim despre un spital privat, care primește aceiași sumă decontată, pacientul trebuie să suporte o diferență de peste 1000 de lei, deși unitatea sanitară privată primește decontare.


Și costurile de cazare pentru pacienți trebuie aliniate la aceleași tarife, susțin reprezentanții CNAS, deși condițiile dintre stat și privat sunt total diferite. 


"Pentru condiții hoteliere, va putea fi decontată suma de 300 de lei pe zi. Acum, un spital poate pune orice sumă mai mare de 300. Suma a fost stabilită atât pentru spitalele publice, care au secții private, cât și pentru spitalele integral private, dar care sunt în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate", a mai adăugat președintele instituției. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8538 secunde