Obezitatea este o boală care durează toată viața

821

Articole recomandate

Jumătate dintre români sunt supraponderali și pot deveni obezi dacă nu urmează un tratament supravegheat de medici și nu adoptă o alimentație sănătoasă, potrivit specialiștilor.
Prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, susține că un sfert dintre români sunt obezi.
Potrivit specialiștilor, persoanele obeze sunt supuse unor riscuri majore pentru sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și creșterea colesterolului în sânge.
Obezitatea este cauzată, în mare parte, de comportamentul alimentar. Studiile arată că peste 80% dintre intelectualii români sar peste micul dejun, ceea ce duce la apariția unei senzații accentuate de foame către seară.
Un adevărat pericol este reprezentat de grăsimile ascunse în alimente precum brânzeturi, mezeluri, înghețată, dulciuri, produse de patiserie și calorii lichide reprezentate de băuturile carbogazoase.
"Tehnologia tot mai avansată mărește gradul de sedentarism, iar dacă adăugăm și obiceiurile alimentare necorespunzătoare, efectele sunt dezastruoase. Trebuie să ne pregătim și pentru a coabita cu stresul și să adoptăm un stil de viață antirisc. Coabitarea cu stresul, combinată cu activitatea fizică zilnică, are succes în tratarea obezității", explică prof. dr. Hâncu.
Scăderea în greutate se poate obține prin dietă cu mai puține calorii, mai multă mișcare și medicație specifică antiobezitate. Medicația antiobezitate împiedică absorbția grăsimii la nivelul intestinului și dă pacientului senzația că se satură mai repede. Specialiștii susțin că, din punct de vedere medical, nu este posibilă o reducere drastică a greutății. Cea mai dificilă este menținerea greutății, după scăderea cu câteva kilograme. 
"Obezitatea e o boală cronică, care durează toată viața. Managementul greutății înseamnă optimizarea stilului de viață, dietă, mișcare și terapie bazată pe medicamente", spune președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității, conf. dr. Gabriela Roman.
Specialiștii mai spun că somnul odihnitor, care presupune cel puțin o oră de somn înainte de miezul nopții, are un efect benefic împotriva obezității. 
Aproape 40% dintre români sunt obezi sau supraponderali, iar circa patru milioane dintre aceștia nu urmează niciun tratament, potrivit unui studiu dat publicității, la sfârșitul anului 2007 de compania Zentiva.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6703 secunde