Pachet social de servicii medicale pentru pacienții cu venituri mici

305
Pachet social de servicii medicale pentru pacienții cu venituri mici - medicamente-1343925059.jpg
Producătorii de medicamente din România au semnalat, la mijlocul acestei săptămâni, faptul că excluderea medicamentelor ieftine de pe lista de compensate ar însemna suprataxarea indirectă a pacienților. În replică, Ministerul Sănătății a informat că această afirmație este total nejustificată în condițiile în care, potrivit proiectului noii legi a sănătății, persoanele cu venituri reduse vor avea acces la medicamentele mai puțin costisitoare, prin intermediul unui pachet social de servicii de sănătate din care fac parte și medicamentele cu prețuri sub 10 lei ce vor fi scoase de pe lista de compensate.

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susțin că peste jumătate dintre medicamentele cu prescripție medicală consumate în țara noastră în primul semestru din 2012 au prețuri mai mici de 10 lei, iar scoaterea lor de pe lista compensatelor nu ar fi în beneficiul asiguraților. "Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu prețuri sub 10 lei din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacienții cu venituri reduse, iar pe de altă parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacienții vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe", a explicat Laurențiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că asociația producătorilor de medicamente dezinformează opinia publică și că românii cu venituri mici nu au nici un motiv să se îngrijoreze, deoarece noua lege a sănătății va cuprinde și un pachet social de servicii medicale. "Temerea că persoanele cu venituri reduse nu vor mai avea acces la medicamentele ieftine dar cu risc medical crescut este nejustificată. Proiectul de lege prevede ca această categorie de persoane să primească, pe lângă pachetul de servicii de bază, care cuprinde servicii cu costuri mari, și un pachet social de servicii de sănătate din care fac parte și medicamentele menționate de APMGR", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătății.

Lista medicamentelor mai ieftine de 10 lei cuprinde produse care acoperă o gamă largă de categorii terapeutice, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, ale sistemului digestiv, sistemului nervos sau afecțiunile reumatice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5793 secunde