Papilele gustative s-au inflamat? Ce puteți face

2037
Papilele gustative s-au inflamat? Ce puteți face - fondpapile1-1645629602.jpg

Articole de la același autor

În caz că nu știați, inflamația papilelor gustative poate avea numeroase cauze, pornind de la traumatisme, până la acumularea de toxine. De obicei, provoacă durere și chiar modifică gustul alimentelor. Înainte de toate, însă, trebuie să știți că papilele gustative sunt niște receptori senzoriali găsiți pe limbă, iar atunci când sunt expuse la acțiunea alimentelor, se pot inflama.

La rândul ei, fiecare papilă este alcătuită din celule receptoare care trimit semnale nervoase către creier. Datorită lor, se poate face diferența între aromele dulci, sărate, acide, amare etc. în momentul în care papilele sunt inflamate, acestea devin mai mici, albicioase și dor, chiar și la cel mai mic contact. Potrivit dr. Bianca Nicolae, problema este întâlnită și după consumul de alimente picante sau sărate. Tocmai de aceea, se recomandă ingerarea unor lichide reci sau a înghețatei, ce pot ajuta la contracararea senzației. Totodată, expunerea frecventă a limbii la toxine precum alcoolul sau fumul de țigară provoacă iritații.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că toxinele determină celulele care alcătuiesc papilele să rețină atât grăsimea, cât și lichidul. De asemenea, reziduurile acestor toxine rămân pe limbă. De fapt, acea acoperire albicioasă se vede adesea dimineața. „Pentru a o evita, este suficient să vă abțineți de la consumul de alcool și țigări. Cu toate acestea, nu trebuie să uitaţi că şi stresul poate afecta negativ multe dintre funcțiile organismului. În principiu, stresul emoțional duce la tulburări hormonale. Din păcate, la rândul lor, aceste probleme ajung să afecteze organismul în diverse moduri, iar unul dintre ele este ulcerul bucal. O altă posibilă consecință este inflamarea papilelor gustative din cauza unei disfuncții a sistemului imunitar. Practic, acest lucru ar putea face ca limba și alte părți ale corpului să absoarbă cantități mari de bacterii, şi, desigur, toate acestea fac ca inflamația papilelor să dureze mult mai mult. În astfel de situaţii, sfatul este ca pe lângă punerea în practică a tehnicilor de relaxare, să mergeți şi la un consult psihologic”, a explicat medicul.

Nu trebuie omise nici traumele de la nivelul limbii, care apar din cauza unor mușcături accidentale. Prin urmare, papilele tind să se umfle imediat. În aceste condiții, dor o perioadă lungă de timp, dar, clar, acest tip de traumă modifică țesutul limbii. După cum se știe, acest organ este un mușchi, aşa că se poate răni ca și restul. În cazul inflamării papilelor gustative, se poate opta pentru aplicarea de glicerină pe zona afectată. Dacă vătămarea este gravă sau durerea persistă, trebuie să consultați imediat un medic. Nu în ultimul rând, candidoza orală, precum și alte procese infecțioase cauzate de ciuperci pe limbă sunt alte cauze comune ale inflamației papilelor gustative. De asemenea, sunt cazuri în care pacientul se confruntă cu arsuri ale limbii. De regulă, ele apar, de exemplu, atunci când beţi o ceașcă de cafea foarte fierbinte. Reţineţi, arsurile mai severe pot deteriora papilele gustative și, prin extensie, le pot perturba funcția. De obicei, durează mult să se vindece, așa că este extrem de important să urmați instrucțiunile medicului și să aveți grijă acasă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2931 secunde