Parfumul, cel mai incriminat produs cosmetic pentru declanșarea alergiilor

701
Parfumul, cel mai incriminat produs cosmetic pentru declanșarea alergiilor - 080261e4427a081fc6e637b654f590ee.jpg
Orice femeie își dorește să fie cochetă, dar folosirea produselor cosmetice poate cauza reacții adverse. Specialiștii atrag atenția să alegeți cu grijă cosmeticele pe care le utilizați, căci există riscul să căpătați o dermatită de contact - o afecțiune care apare după contactul pielii cu anumite substanțe chimice din cosmetice.

Dermatita de contact este, potrivit specialiștilor, o afecțiune cutanată inflamatoare, care poate apărea după câteva zile sau după câteva luni de la contactul cu substanța alergenă. Dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, a afirmat că dermatita de contact se caracterizează "printr-o hiperpigmentare neregulată a pielii, care persistă". "Apar pete roșii, frecvent apar și vezicule, în regiunea lateral-cervicală sau pe decolteu", ne-a spus specialistul, adăugând că dermatita este întâlnită și pe pleoape, organe genitale, gât, mâini, zone unde sunt folosite cu predilecție produsele cosmetice. Cele mai predispuse la dermatita de contact sunt femeile.
Petele roșiatice sunt însoțite de prurit, dar medicul subliniază că nu este indicat să vă scărpinați, căci veziculele se pot sparge, iar leziunile se cronicizează.

Iritațiile apar în special pe gât și decolteu
Cosmeticele frecvent incriminate pentru declanșarea alergiilor sunt parfumurile de origine sintetică. "Dermatita la parfum este o formă particulară de dermatită foto-toxică de contact, cauzată de unele substanțe din uleiul de bergamote (n.r. varietate de pere rotunde, galbene, zemoase și aromate), folosite ca adaos la prepararea unor colonii, parfumuri", ne-a explicat dr. Gheorghe Nicola.
Iritațiile apar în special pe gât și decolteu, aceastea fiind zonele folosite pentru aplicarea parfumului. Dar pentru că sunt utilizate parfumuri în prepararea diverselor produselor cosmetice, precum șampoane, balsamuri sau creme, specialistul atenționează că pot apărea reacții adverse și la aceste produse. Medicul a arătat că dermatita de contact este provocată și de conservații prezenți în produsele de igienă personală, în produsele pentru îngrijirea părului etc.
Pentru a evita apariția dermatitei de contact - care presupune un disconfort evident și al cărui tratament poate fi de lungă durată - este indicat să știți, din vreme, la ce substanțe sunteți alergică. Citiți cu atenție etichetele produselor, iar dacă identificați un ingredient care v-a provocat o reacție alergică în trecut, nu le mai folosiți. În momentul în care alegeți un produs nou, faceți un mic test: aplicați o cantitate redusă din cosmetice pe încheietura mâinii și așteptați 24 de ore; dacă apar reacții adverse consultați medicul. Alegeți produsele cosmetice cu o compoziție cât mai simplă, căci presupune existența unui număr redus de factori alergeni. De asemenea, evitați cosmeticele sintetice, în favoarea celor cu formule naturale, extrase din plante și care nu conțin substanțe chimice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8874 secunde