X

Petele negre de pe gingii trebuie investigate. Nu le ignoraţi!

605

Articole de la același autor

Ați observat că v-au apărut niște pete negre pe gingii și acest lucru vă sperie? Nu mai stați pe gânduri și mergeți la medic! Acestea nu afectează doar aspectul zâmbetului, ci pot indica și faptul că ceva nu este în regulă cu sănătatea dumneavoastră orală. De obicei, țesutul gingival care acoperă dinții este roz pal. La fel ca pielea, părul și dinții, fiecare persoană având propria colorație.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație, trebuie să știți că petele negre pe gingii pot avea o serie de cauze, iar de cele mai multe ori, acestea sunt inofensive. Pentru a fi siguri că nu sunt dăunătoare, cel mai bine este să consultați medicul dentist. Potrivit dr. Loredana Dumbravă, gingiile sunt un țesut moale și fibros care înconjoară baza dinților. Ele protejează și acoperă osul alveolar. Împreună cu țesutul osos și ligamentul parodontal, constituie parodonțiul, adică face parte din structurile responsabile de susținerea și menținerea dinților la locul lor.


Când gingiile sunt sănătoase, sunt roz pal și au aspect uniform. Ele sunt ferme și marginile care înconjoară baza dinților sunt bine definite. Din păcate, această nuanță poate varia de la o persoană la alta, la fel ca și pielea, acest țesut având melanocite, adică celule responsabile de colorarea epiteliului.


„Cel mai frecvent, petele negre pe gingii pot apărea ca urmare a unui traumatism în zonă. Ca orice altă parte a corpului, țesutul gingival poate fi lezat. Astfel, lovirea gurii, căderea în față, mestecarea alimentelor dure sau chiar spălatul dinților prea violent sau cu forță poate provoca vânătăi ale gingiilor. Vânătăile sunt roșu închis sau violet, dar în timp devin maro închis sau negre. Dacă petele negre de pe gingii sunt vânătăi, poate exista și o ușoară durere în zonă sau sângerare. Partea bună a lucrurilor este că echimozele se vindecă de la sine în câteva zile, fără a fi nevoie de nici un tratament medical. Dacă vânătaia persistă, este indicat să consultați, neapărat, medicul stomatolog”, a precizat medicul.


Când un element dentar este pe cale să iasă la suprafață, pe gingie se poate forma un chist plin de lichid. Acest lucru se întâmplă deoarece coroana dentară nu reușește să rupă mucoasa gingivală și să iasă în mod corespunzător. Uneori, lichidul acumulat conține sânge. Dacă un chist de erupție are conținut hematic, se numește hematom de erupție. Acest proces este frecvent în copilărie, în timpul erupției dinților de lapte și permanenți. Vestea bună este că hematoamele dispar de la sine odată ce dintele reușește să erupă. În cazul în care dintele nu poate ieși de la sine, medicul stomatolog pediatru poate face o mică incizie în gingie pentru a facilita procesul.
 

În acelaşi timp, ereditatea și genetica au foarte mult de-a face cu aspectul acestei mucoase. Unii pacienți au gingii maro închis sau negre din cauza concentrației mai mari de melanină din țesutul gingival. Această situație se numește melanoplazie și este considerată inofensivă și normală. În plus, fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri în ceea ce privește sănătatea orală. Căldura și toxinele afectează mucoasa bucală, ceea ce poate provoca patologii grave, asta pe lângă pătarea dinților. Persoanele care fumează câțiva ani au adesea pete negre pe gingiiComentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 14 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : De ce sângerează gingiile?
Pagina a fost generata in 0.6574 secunde