Picioarele reci, întâlnite des la persoanele cu circulația sangvină deficitară

335
Picioarele reci, întâlnite des la persoanele cu circulația sangvină deficitară - fondpicioarerecijpg2-1668784240.jpg

Articole de la același autor

Picioarele reci reprezintă o problemă des întâlnită în rândul persoanelor cu circulația sangvină deficitară. Acestea se răcesc, de obicei, atunci când nu primesc suficient sânge și oxigen. Practic, în momentul în care circulația se îmbunătățește, problema picioarelor reci dispare. În același timp, însă, extremitățile reci pot evidenția și probleme de sănătate precum anemia, sindromul picioarelor neliniștite, hipotiroidism, diabet sau hipotermie. Pe de altă parte, și consumul abuziv de alcool, fumatul și deficitul de nutrienți contribuie la apariția senzației de picioare reci.

Desigur, este normal ca picioarele să se răcească la temperaturi scăzute. În astfel de momente, vasele de sânge din extremități, cum ar fi mâinile și picioarele, se îngustează. Ca urmare, acest lucru reduce fluxul de sânge în zonele respective, ceea ce scade și cantitatea de căldură pe care o pierde corpul. Potrivit dr. Grațiela Necșoiu, extremitățile sunt părțile corpului cele mai îndepărtate de organele vitale, astfel încât reducerea fluxului de sânge către extremități ajută la menținerea căldurii și a fluxului sangvin în părțile cele mai importante din organism. În timp, acest flux sangvin redus poate cauza scăderea oxigenului în țesuturi, ceea ce le poate determina să capete o culoare albăstruie. Unii pacienți sunt diagnosticați cu sindromul Raynaud. Din păcate, expunerea la temperaturi scăzute sau stresul mărit fac ca acești pacienți să se confrunte cu circulație sangvină limitată, ducând la răcirea degetelor de la mâini și de la picioare sau la amorțirea lor.
 

Apoi, stresul ridicat sau anxietatea pot fi de vină pentru că aveți picioarele reci. Unul dintre răspunsurile naturale ale organismului la stres sau nervozitate este de a pompa adrenalina în fluxul sangvin. Pe măsură ce circulă, adrenalina face ca vasele de sânge de la extremități să se îngusteze, ceea ce scade fluxul de sânge către zonele exterioare ale corpului. Reducerea stresului și a anxietății poate ajuta la reducerea simptomelor în aceste cazuri.
 

Pe de altă parte, problemele de circulație sangvină sunt o cauză foarte frecventă a picioarelor reci. Practic, o persoană cu circulație deficitară se va plânge frecvent de mâini și picioare reci. Totuși, circulația deficitară poate avea o varietate de cauze, iar sedentarismul este una dintre ele, acesta putând reduce circulația la nivelul picioarelor. De asemenea, și persoanele care fumează pot fi mai predispuse să se plângă că au mâinile și picioare reci, întrucât nicotina poate împiedica sângele să ajungă în tot corpul. Studiile au arătat că, îngreunând sângele să ajungă la degete de la mâini și de la picioare, fumatul scade temperatura extremităților și chiar vă poate expune unui risc mai mare de degerături.

De asemenea, colesterolul ridicat, dar și alte afecțiuni pot duce la formarea de plăci în interiorul arterelor care pot reduce circulația la picioare, ducând la mâini și picioarele reci. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8422 secunde