Pilule contraceptive pentru bărbați

553
Se întrevăd noi metode de prevenire a unei sarcini nedorite: contraceptive hormonale masculine, cu efect continuu și reversibil. Dacă pilula contraceptivă luată de femei este eficientă în proporție de 99% și prezintă reacții adverse, specialiștii susțin că în cazul bărbaților pilulele nu vor avea efecte secundare și vor fi 100% sigure.
Pilulele contraceptive luate de bărbați vor conține cantități mari de testosteron, necesare pentru a păcăli creierul că în organism este destulă spermă. Ciclul de producție a spermei începe în momentul când hipotalamusul eliberează un hormon ce semnalează organismului că este timpul să producă spermă. În acest moment, glanda hipofiză eliberează alți doi hormoni, numiți gonadotropine. Acestea spun testiculelor că trebuie să dea startul producției. Când ciclul a luat sfârșit, testiculele eliberează testosteron și un alt hormon, numit inhibină, care anunță creierul că s-a produs destulă spermă și nu mai este nevoie de gonadotropine. Dar dacă în sânge sunt cantități mari de testosteron, creierul este păcălit și crede că există spermă destulă, chiar dacă ea lipsește cu desăvârșire.
În prezent, cercetătorii caută să elimine efectele adverse date de testosteron: acnee, îngrășare, creșterea prostatei, perturbarea funcției ficatului.
Bărbații ar mai putea avea la dispoziție, în curând, implanturi subcutanate - mici dis-pozitive care se introduc sub piele și se schimbă o dată pe an, dar și plasturi sau injecții.
Există și alte căi, non-hormonale, pe care le urmează în prezent cercetătorii. O echipă încearcă să reducă mobilitatea spermatozoizilor, împiedicând formarea "cozii" cu ajutorul căreia înoată ei.
Un alt laborator încearcă să folosească sistemul imunitar al bărbatului, înlăturând o proteină care contribuie la maturizarea spermatozoizilor.
În viitorul nu foarte îndepărtat, contraceptivele masculine vor fi disponibile în farmacii. Totuși, dincolo de teste și studii, rămân întrebări: câți bărbați vor fi dispuși să ia contraceptive și să recunoască în fața prietenilor că iau pilula?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.12 secunde