Polipii gastrici și duodenali sunt deseori descoperiți întâmplător

409
Polipii gastrici și duodenali sunt deseori descoperiți întâmplător - polipi-1702041118.jpg

Articole de la același autor

Polipii gastrici și duodenali sunt nişte formațiuni care pot apărea în stomac și mai ales în intestinul subțire, cunoscut sub numele de duoden. Deși acești polipi nu au în general un caracter malign, au potențialul de a se transforma în leziuni canceroase dacă nu sunt tratați corespunzător, motiv pentru care cunoașterea modalităților de prevenire și de tratare a lor este foarte importantă. Potrivit specialiştilor, în stomac și duoden se pot dezvolta diverse tipuri de polipi, inclusiv polipi hiperplazici, polipi adenomatoși și polipi ai glandei fundice stomacale. Cei hiperplazici sunt, de obicei, non-neoplazici și sunt observați frecvent în cazurile de inflamație a stomacului.

Polipii adenomatoși reprezintă un tip mai periculos, deoarece au potențialul de a suferi o transformare malignă și pot apărea atât în stomac, cât și în duoden. Prezența polipilor glandei fundice este adesea asociată cu utilizarea pe termen lung a unor medicamente menite să reducă aciditatea gastrică, iar aceste tipuri de polipi sunt în general benigne.

De asemenea, mai există și polipi inflamatori, care reprezintă tumori benigne rezultate în urma unor reacții imunologice patologice la nivel stomacal. De cele mai multe ori, polipii gastrici și duodenali nu sunt însoțiți de simptome vizibile, deseori fiind descoperiți întâmplător în timpul examinărilor medicale de rutină. Cu toate acestea, în unele cazuri, pacienții ce prezintă astfel de formațiuni pot înregistra sângerări gastrointestinale care duc la anemie, precum și greață și vărsături cauzate de apariția unei obstrucții la nivelul stomacului sau a deschiderii duodenale. Durerea abdominală sau disconfortul, cu intensități de la ușoară la severă, pot apărea de asemenea, alături de anemie cronică cu deficit de fier (feriprivă), rezultată din sângerarea persistentă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5294 secunde