În curând

Prelevare de organe de la pacienții în moarte cerebrală, la Spitalul Județean Constanța

770
1
Prelevare de organe de la pacienții în moarte cerebrală, la Spitalul Județean Constanța - transpalnt-1361976120.jpg

Articole de la același autor

Mii de bolnavi cronici, copii și adulți, se află pe listele de așteptare pentru un rinichi, un ficat sau chiar o inimă nouă. Organele lor nu mai funcționează normal și singura lor speranță este un transplant. Însă donarea de organe în țara noastră este încă un subiect tabu, atât în rândul pacienților, cât și al medicilor.

La Constanța, de exemplu, nu s-a făcut nicio prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală. În toată țara numeri pe degetele de la o mână spitalele unde acest sistem funcționează și unde bolnavilor li se mai acordă o șansă la viață. În curând însă, se pare că și Spitalul Clinic Județean de Urgență Con-stanța va intra în rețeaua unităților sanitare române, dar și din alte țări ale Europei, pentru prelevarea de organe și transplantarea lor. De la evaluarea pacientului, punerea diagnosticului de moarte cerebrală, obținerea acordului familiei sale, comunicarea către Agenția Națională de Transplant a organelor disponibile și chiar prelevarea de organe, totul se va face în cadrul spitalului constăn-țean, astfel încât mai mulți bolnavi să primească mai rapid organele fără de care nu ar putea supraviețui.

Pentru a putea fi inclus în această rețea, SCJU Constanța a primit în cursul zilei de marți, 26 februarie, vizita reprezentanților Agenției Naționale de Transplant și a doi evaluatori internaționali. Unitatea sanitară este inclusă în proiectul "Black Sea Area" promovat de Consiliul Europei privind colaborări între spitalele din țările riverane Mării Negre pentru donarea și transplantul de organe.

"În cursul zilei de marți am primit vizita a doi reprezentanți ai Agenției Naționale de Transplant pentru a evalua posibilitățile din spitalul nostru de a deveni centru de prelevare de organe de la pacienții aflați în moarte cerebrală. Este un alt început, pentru că noi dorim să dăm și noi donatori pentru spitalele care fac transplanturi", a explicat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al SCJU Constanța.

Niciun donator la Constanța

Specialiștii naționali și internațio-nali au vizitat secțiile implicate în acest proces de a stabili potențialii donatori. Numai trei spitale din țară au fost supuse acestei evaluări. Este vorba despre unitatea constănțeană, Spitalul Județean din Oradea și Spitalul Clinic de Urgență "Prof. dr. Bagdasar - Arseni" din București. Spitalul orădean se află pe primul loc la donatori în România, urmat de alte unități din Timișoara și Târgu Mureș. Numai anul trecut în Oradea au avut loc 42 de prelevări de organe de la pacienți în moarte cerebrală.

"Până acum, Spitalul Județean Constanța nu a dat donatori. Au fost efectuate mai multe transplanturi, dar de la donatori vii, nu de la donatori în moarte cerebrală. Poate din motive umane, de teama aceasta de a prezenta familiei că pacientul este în moarte cerebrală, nu știm clar de ce nu s-a făcut. Dar vrem să intrăm pe acest sistem. Considerăm că avem potențial, suntem de acord și este normal să putem să oferim astfel de donatori", a precizat directorul medical.

Echipă de specialiști

Potrivit acestuia, pacienții cu politraumatisme, cu traumatisme cerebrale grave, accidente vasculare care nu mai prezintă activitate cerebrală vor fi evaluați de specialiști, se va pune diagnosticul de moarte cerebrală și abia apoi un psiholog va discuta cu familia sa.

"Va fi o echipă întreagă, coordonată de un medic specialist, care va cuprinde medici anesteziști și de terapie intensivă, neurologi, neuro-chirurgi și medici de la Unitatea de Primiri Urgențe. Totul se va desfășura în secția de Terapie Intensivă, se va face o evaluare conform criteriilor bine stabilite, se va pune diagnosticul de moarte cerebrală și vom avea o persoană care va fi pregătită pentru a sta de vorbă cu familia pacientului", a continuat dr. Cătălin Grasa.

Comentează știrea

hmm
28 februarie 2013
donator

Cum pot deveni donator? Nimeni nu zice asta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.444 secunde