Puncția lombară, "secretul" de a identifica unele boli neurologice

30199
Puncția lombară,

Articole de la același autor

Pentru a putea diagnostica anumite boli, medicii recomandă, uneori, efectuarea unei puncții lombare, o procedură în cadrul căreia este folosit un ac, pentru a ajunge în canalul spinal, cu scopul de a recolta lichid cefalorahidian (LCR). Examinarea lichidului cefalorahidian poate identifica numeroase afecțiuni neurologice.

Cu toate că este utilizată, de obicei, în scopuri de diagnosticare pentru a exclude sau confirma diverse afecțiuni, cum ar fi meningita bacteriană, scleroza multiplă sau hemoragia subarahnoidiană), câteodată, puncția lombară este utilizată și în scopuri terapeutice. Ne referim la tratamentul hipertensiunii intracraniale idiopatice, prin eliberarea presiunii sau pentru administrarea anumitor medicamente intratecal (în interiorul meningelor măduvei spinării).

Potrivit dr. Manuela Cristea, puncția lombară se efectuează doar la indicația medicului specialist, de către personalul medical instruit pentru realizarea acestei manevre. În timpul procedurii, se va introduce un ac subțire și flexibil, în partea inferioară a coloanei, în regiunea lombară, prin care se poate preleva lichid cefalorahidian sau se poate injecta o anumită substanță. În timpul acestei proceduri, pacientul se va așeza pe o parte, cu bărbia lipită de piept și genunchii lipiți de abdomen, în poziție fetală sau poate sta pe marginea patului de examinare, în fund, cu spatele arcuit. Când procedura este finalizată, acul va fi îndepărtat și se va pune un bandaj pe locul de injectare.

Puncția lombară este, în general, foarte puțin dureroasă și durează circa jumătate de oră. În anumite situații, în funcție de fizionomia pacientului este posibil să fie necesare mai multe încercări pentru a ajunge la canalul spinal și astfel procedura poate să fie mai dureroasă și să dureze mai mult timp. „Ca și complicații, de cele mai multe ori, bolnavii se confruntă cu dureri de cap, aceasta fiind cea mai frecventă complicație a puncției lombare. Din fericire, de obicei nu durează decât câteva ore, iar la nevoie se pot administra analgezice și cafeină pentru ameliorarea ei. Foarte rar, se poate întâmpla ca celulita, abcesele cutanate, abcesele epidurale și abcesele spinale să rezulte în urma unui ac spinal contaminat. Respectarea tehnicii sterile, precum și curățarea și dezinfectarea temeinică a pielii, reduc la minimum acest risc”, a subliniat medicul. Persoanele care au de efectuat astfel de investigaţii trebuie să ştie că puncția lombară nu este recomandată celor care suferă de hipertensiune intracraniană sau au dificultăți de coagulare a sângelui. În ceea ce privește perioada de dinainte de intervenție, contraindicațiile sunt minime. Așadar, pacientul poate mânca și bea cafea fără nici o problemă. Destul de des, imediat înainte de efectuarea puncției, se poate administra un sedativ ușor pentru destinderea pacientului. De asemenea, după aceea, este indicat ca pacientul să rămână întins câteva minute, pentru a evita riscul de durere de cap sau migrenă, iar repaosul este recomandat pentru următoarele 24 de ore. Nu în ultimul rând, există riscul de a suferi de țiuit în urechi și de dureri ale gâtului imediat după intervenție. De regulă, acestea sunt simptome ale unei scurgeri de lichid cerebrospinal prin orificiul creat pentru recoltare). Partea bună este că toate aceste efecte adverse vor dispărea în maxim o zi de la intervenție. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.572 secunde