Remedii la îndemână pentru o vezică biliară inflamată

23152
1
Remedii la îndemână pentru o vezică biliară inflamată - 692ed49d55a3227f0e9a4a2f71718354.jpg

Articole de la același autor

Resimțiți o durere accentuată în partea dreaptă a abdomenului, aveți febră și o senzație persistentă de greață? Acestea sunt simptomele colecistitei, o boală frecventă a vezicii biliare. Netratată, afecțiunea poate duce la gangrenarea organului.

Colecistul sau vezica biliară este situat în imediata vecinătate a ficatului, iar rolul său este de a depozita și de a elibera bila, un lichid verzui, care ajută la digestia grăsimilor. În mod obișnuit, bila trece din vezica biliară în intestinul subțire, dar dacă tranzitul este blocat, bila se stochează în vezică. Consecința este apariția inflamației, a durerii și, foarte probabil, a infecției.
O posibilă cauză a blocării bilei este formarea calculilor (pietrelor) biliari, care împiedică scurgerea bilei din vezică. Durerea resimțită, inițial, este severă și constantă, la nivelul abdomenului superior. În primă fază, inflamația vezicii biliare nu este însoțită și de infecție, dar dacă problema medicală nu este soluționată, stocarea bilei în vezică va duce și la infectarea organului. Mai mult, episoadele repetate de colecistită acută vor duce la îngroșarea pereților vezicii, care nu va mai putea să depoziteze și să elibereze bilă.

Risc crescut la bărbații de peste 40 de ani
Pe lângă durere - care poate fi resimțită mai bine de jumătate de zi, de obicei după mese -, alte simptome sunt greața și vărsăturile, febra și sensibilitate în partea dreaptă a abdomenului. Boala este frecventă în rândul bărbaților și mai ales, după împlinirea vârstei de 40 de ani.
Pentru diagnosticarea bolii sunt necesare analize de sânge și o ecografie, cu ajutorul căreia vor putea fi evidențiați calculii biliari, o eventuală îngroșare a vezicii sau existența unor colecții de lichid. Tratamentul, medicamentos sau chirurgical, va fi prescris de medic, în funcție de simptome și de starea generală a pacientului. În cazurile ușoare nici nu este nevoie de tratament, fiind suficientă o supraveghere atentă a alimentației. În schimb, pentru cazurile complexe, se va impune efectuarea unei intervenții chirurgicale.

Natura oferă remedii
Pacienții cu forme ușoare de colecistită pot apela la remedii naturale pentru a mai alina durerea. De exemplu, sunt recomandate sucurile de legume, preparate în casă. Acestea pot fi preparate din sfeclă roșie, varză, ghimber, castraveți și morcovi și vor fi consumate pe tot parcursul zilei.
Eficientă este și menta, căci stimulează digestia. Uleiul de pește sau măsline, luat de două ori pe zi, înainte de masă, va ușura, de asemenea, procesul digestiv.
Perele sunt foarte bune pentru a scăpa de disconfortul abdominal - de aceea, este indicat să beți, zilnic, un suc proaspăt de pere.

Complicațiile colecistitei
Atenție, însă! Tratamentul impus de medic trebuie urmat, căci, în caz contrar, pot apărea tot felul de complicații: canalul cistic, pe unde se varsă bila în intestinul subțire se poate bloca; vezica biliară se va gangrena și va fi perforată, ducând, la rândul ei, la peritonită; abcesele hepatice, pancreatică acută, fistule colecisto-colice sunt alte urmări grave ale unei boli relativ ușor de tratat.

Comentează știrea

Veronica.caluseriu
4 ianuarie 2015
vezica inflamata

interventia chirurgicala se poate face laparoscopic?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3998 secunde