"Renunțați la tutun până la Crăciun!"

1698
1
Astăzi este Ziua Națională fără Tutun, zi dedicată încurajării renunțării la fumat. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1270/2002, în fiecare an, România celebrează, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, Ziua Națională fără Tutun.

Ministerul Sănătății susține campania pentru combaterea fumatului prin finanțarea subprogramului de terapie a consumului de tutun "STOP FUMAT", coordonat de Institutul Național de Pneumologie "Marius Nasta", și a subprogramului de promovare a unui stil de viață sănătos, coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică.
"Simplul sfat de a renunța la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependență fizică și psihică, iar a renunța la fumat poate fi mai ușor sau mai dificil, în funcție de motivația celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într-un cadru medical, atunci când aceștia decid să se lase de fumat, este una dintre intervențiile care și-au demonstrat eficacitatea în alte țări, crescând procentul celor care reușesc să renunțe la acest obicei", declară specialiștii în terapia tabagismului.

Peste 5 milioane de lei pentru lupta împotriva tutunului
Programul "STOP FUMAT" este finanțat exclusiv din contribuțiile instituite asupra produselor din tutun ("taxa pe viciu") și asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunțe la fumat. Suma alocată programului în 2010 este de 5.137.000 lei. Din aceste fonduri, până la 1 noiembrie anul curent, au primit tratament gratuit peste 13.000 de români.
În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunțat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătății așteaptă o rată mai mare de succes, având în vedere și creșterea motivării fumătorilor datorată prețului mai mare al pachetului de țigări.
Ceea ce trebuie să facă un fumător care dorește să-și ofere lui și celor dragi un cadou de neprețuit cu ocazia Sărbătorilor - premizele unei vieți sănătoase - este să apeleze Tel Verde "STOP FUMAT" sau să intre pe pagina de internet a programului pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care îl poate ajuta să abandoneze fumatul. Cu cât un om renunță la tutun mai devreme, cu atât șansele de reușită sunt mai mari, iar riscul unor boli scade.

Viață mai scurtă cu 21 de ani
Potrivit unui studiu realizat de Institutul "Marius Nasta", fumătorii care au ghinionul să facă o boală asociată acestui viciu trăiesc cu 21 de ani mai puțin. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, viața celor care fumează este mai scurtă în medie cu opt ani față de a celorlalți. Cifrele sondajelor sunt sumbre. Aproape 10 la sută dintre minorii care încă nu au împlinit 10 ani fumează. Viciul se întâlnește și la cei care ar trebui sa constituie un exemplu pentru pacienți, adică medicii. Peste 40 la sută dintre cadrele medicale din România fumează. Se fumează mult și în școli, și nu este vorba doar despre elevi. 28 la sută dintre cadrele didactice cochetează cu acest viciu.

Tel Verde "STOP FUMAT" - 08008STOPFUMAT (apelabil gratuit din rețeaua Romtelecom).
Informații suplimentare pe www.stopfumat.eu.

Comentează știrea

MorrisLet
25 decembrie 2022
MorrisLet

http://www.hydroxychloroquinex.com/# chloroquine tablets buy online

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Sănătate : Tutunul - otrava care ucide lent
Pagina a fost generata in 0.3783 secunde